ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Експлоатационният персонал на Запорожската АЕЦ работи на ротационна основа в режим на изолация

20.04.2020

Критичноважният оперативен персонал на ЗАЕЦ работи в специални условия, които обхващат не само служителите, които са на работа, но и тези, които прекарват свободното си време. Това е пълно наблюдение, когато между смените специалистите не са си вкъщи, а на определени места.

Съответното решение е взето на ниво компания за всички атомни електроцентрали с цел максимално ограничаване на контактите с външния свят на специалисти, които осигуряват безпрепятствената работа на енергоблоковете на атомната електроцентрала.
В тази категория са включени началниците на смени на АЕЦ, персоналът на блоковите и централния щит за управление и на отдела за търговско диспечиране.

Специалният режим на работа предвижда по-плътен, 4-сменен график, изолиране в свободното време и максимално ограничаване на общуването със служители от други отдели и служби, докато смяната е по работните си  места.
Задължителен е медицинскит преглед преди смяната и след смяната, с измерване на температура, пулс и артериално налягане.

Смяната продължава две седмици, след това се извършва ротация. Сега 64 служители през свободното си време са в профилакториума, а 84 в хотела. Предоставени са им удобни стаи, осигурен е кетъринг. Персоналът се отвежда до централата с отделни автобуси, направо на територията, директно до блоковете или сградите, където се намира работното им място.

Основното неудобство от наблюдението е изолацията, ограничаването на придвижването и общуването, по-специално със семействата.
Но ситуацията, която се е развила поради разпространението на COVID-19 в Украйна, изисква изоставяне на обичайния начин на живот.

„В този режим, когато ни сменят през две седмици, може да се работи. Ние сме оперативен персонал и напълно осъзнаваме своята отговорност. В смяната никой дори не постави под въпрос целесъобразността на подобни мероприятия. А сред нас има и такива, които ще останат на вахта още две седмици “, заяви Владимир Шулгин, ръководител на смяна на енергоблокблок.

Следващата ротация на оперативния персонал на Запорожската АЕЦ ще се извърши в началото на следващата седмица.

Източник: http://www.energyland.info/news-show-tek-atom-197812

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари