ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Електроенергията в Чукотка поскъпва – Росатом повишава тарифите за АЕЦ в региона

20.04.2020

«Росэнергоатом», който отговаря за АЕЦ на „Росатом” в страната, предлага да се увеличи цената за мощност за атомните електроцентрали в Чукотка.
През 2021 г. тарифата за новата плаваща атомна топло-електроцентрала (
ПАТЭС) може да възлиза на 7 милиона рубли за 1 MW на месец, а за АЕЦ „Билибино“ – 13 милиона рубли, която според експерти е два до пет пъти по-висока от най-преференциалната цена за мощност на пазара на едро (за „зелени“ електроцентрали).

 

Участниците на пазара се опасяват, че натоварването на потребителите в други региони също ще се увеличи, като те заплащат допълнително за намалението на тарифите в Далечния Изток чрез специална добавка към цената на пазара на едро.
Тази година, поради въвеждането в експлоатация на ПАТЭС, надбавката вече се е увеличила с 3,6 милиарда рубли, според Федералната антимонополна служба (ФАС)

Предложената тарифа за ПАТЭС през 2021 г. е на нивото от 7,11 милиона рубли за 1 MW на месец. Цената за мощност на ПАТЭС постепенно ще се увеличава, като през втората половина на 2025 г. тя ще възлиза на 7,77 милиона рубли за 1 MW на месец. Въпреки че миналата година Росенергоатом предложи да се определи цената за мощност на ПАТЭС на около 6 милиона рубли за 2021 и 2022 година. Производството на електроенергия от ПАТЭС се планира ежегодно на ниво от 171,5 милиона kWh. ПАТЭС за първи път достави електроенергия в мрежата през декември 2019 г. Предполага се, че централата ще замени Билибинската АЕЦ.

Източник: https://www.kommersant.ru/doc/4325793

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари