ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Росатом започна стерилизация на медицински транспортни системи за борба с пандемията

17.04.2020

Многофункционалният център за санитарна обработка «Стерион», който съществува на базата на структурното звено на Росатом, НИИП (Научно-изследователски институт за инструменти), се занимава със стерилизация на медицински транспортни системи, необходими за тестване на COVID-19.
Заедно с компанията
«ГЕМ», първият руски производител на такива системи със среда за вируси, се планира да се обработват стотици хиляди единици.

 

Медицинските транспортни системи са проектирани да вземат биологични проби и да ги транспортират до мястото на диагностиката (лабораторията).
Продуктът е стерилен комплект, който включва епруветка с носител за вируси (включително COVID-19), херметически запечатана с винтова капачка и сонда-тампон за вземане на проби.

Стерилизацията се осъществява чрез действието на лъч ускорени електрони върху преработените продукти, заредени на специален конвейер. Тази технология позволява да не разопаковате продукти, предварително опаковани от производителите, в картонени контейнери за превоз.
Освен това, след обработката на продуктите с поток от ускорени електрони, продуктите веднага стават подходящи за употреба, съобщиха от пресслужбата на Русатом Хелскеа (интеграторът на държавната корпорация Росатом в областта на радиационните технологии в медицината и промишлеността).

Компанията също така подчерта, че когато се използва този метод на стерилизация, не се изискват дегазиране или други допълнителни действия преди реалното използване на медицинските транспортни системи.

До края на април обемът на обработените транспортни системи ще бъде 150 хиляди.
„През май вече планираме да достигнем 300 хиляди“, заяви Александър Шибанов, генерален директор на интегратора на „Росатом“ в областта на радиационните технологии в медицината и промишлеността АО «Русатом Хэлскеа».

За справка

Обърнете внимание, че компанията от 2016 г. предоставя услуги за стерилизация на медицински продукти.
Методите на тяхната работа позволяват безопасна стерилизация, не разопаковане на продукти, предварително опаковани от производителите в картонени контейнери за превоз.
Центърът също обработва превръзки, памук, бельо за еднократна употреба и други продукти.

Източник: https://www.mk.ru/social/2020/04/15/rosatom-pristupil-k-sterilizacii-medicinskikh-transportnykh-sistem-dlya-borby-s-pandemiey.html

Tags: , ,

One Response to Росатом започна стерилизация на медицински транспортни системи за борба с пандемията

  1. Красимир Христов on 18.04.2020 at 23:12

    Подробности за технологията можете да прочетете на:https://russian.rt.com/science/article/738364-dezinfektor-intervyu-koronavirus?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=RSS

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари