ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


САЩ – TVA планира да построи атомна електроцентрала с малка мощност на площадката Clinch River

14.04.2020

Американската енергийна компания Tennessee Valley Authority (TVA), оператор на няколко атомни електроцентрали в САЩ, сключи споразумение с Университета Тенеси в Ноксвил, по съвместна работа, за анализирне възможностите за изграждане на ядрен реактор с малка мощност в АЕЦ „Clinch River”.

 

 

Напомняме, че на площадката Clinch River през 70-те години започва изграждането на атомна електроцентрала, която трябваше да бъде първата комерсиална АЕЦ в САЩ на бързи неутрони.

Но строителството беше спряно, след като президентът Джордж Картър дойде на власт през 1977 година, който имаше отрицателно отношение към по-нататъшното развитие на ядрената енергетика.
През последните години многократно са отправяни предложения или за възобновяване на изграждането на енергоблока, или за изграждане на енергоблокове с други видове реактори на тази площадка.

През декември 2019 г. TVA получи разрешение от Комисията за ядрено регулиране (NRC) за изграждането или на един енергоблок с мощност до 800 MW, или на два или повече блока с обща мощност до 800 MW.
Самото наличие на принципно разрешително не означава началото на строителството, а TVA все още не е взела конкретно решение.

Според съвместно прессъобщение на TVA и Университета в Тенеси, страните възнамеряват да разгледат различни варианти за проектиране на енергоблокове за изграждане на този обект.
Все още не е избран конкретен проект, но се подчертава, че водещите постижения на ядрената наука ще бъдат използвани при разработването на проекта за АЕЦ, така че евентуален бъдещ енергоблок да се превърне в един от прототипите за атомни електроцентрали от ново поколение.

В случай че бъде избран конкретен проект, за да започне изграждането му, TVA ще трябва да получи отново съответното разрешение от NRC.

Източник: https://www.atomic-energy.ru/news/2020/04/13/102871

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари