ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Цената на урана на фона на пандемията достигна четиригодишен връх

13.04.2020

Цените на урана, които са били под силен натиск през последното десетилетие на фона на намаляващото търсене след аварията във Фукушима и замразяването на редица нови проекти, преживяват неочаквано повишаване.

 

Към 9 април цената достигна най-високото ниво от март 2016 г., достигайки $ 29,6 за фунт. Говорим за показателя UxC Broker Average Price (BAP), който се основава на дневни оферти и заявки на пазарни цени.

В началото на годината, когато пандемията на Covid-19 все още не беше ударила веригите за производство и доставка, цената се колебаеше около обичайната стойност от 25 долара.

Според Анна Бриндза, старши вицепрезидент по политиката в отрасловата консултантската компания UxC, в коментар за „Интерфакс” постигането на четиригодишен връх се дължи на продължаващото търсене на фона на допълнителните сигнали за въздействието на разпространението на коронавируса върху отрасъла.

Така „Казатомпром“ обяви в началото на седмицата за очакваното намаление на производството на уран в Казахстан през 2020 г. в размер до 4 хиляди тона в сравнение с първоначалния план поради пандемията на коронавирус. „Това ще засегне не само самия Казатомпром, но и многобройните му партньори“, отбелязва Бриндза.

Индустрията е засегната не само от действията на минните компании, но и от други участници във веригата. Например, канадската Cameco (един от най-големите производители на уран в света) не само спря производството в най-голямата мина на езерото Cigar Lake в Канада, но и обяви временно прекратяване на операциите в своите мощности за конверсия и преработка в Онтарио.

Според експерта най-притеснителни са увеличените рискове, свързани с транспорта и логистиката.
„Ситуацията остава нестабилна, но е напълно ясно, че настоящите затваряния на мини и производства ще доведат до други пазарни реалности, въпреки че е твърде рано да се прогнозира как точно ще изглежда пазарът“, заключи Бриндза.

Източник: https://www.interfax.ru/business/703676

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари