ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Повече от една трета от електроенергията в света идва от ВЕИ

11.04.2020

Повече от една трета от световната електроенергия идва от възобновяеми източници – нов рекорд. Това се посочва в отчета на анализатори от организацията International Renewable Energy Agency (Международна агенция за възобновяема енергия), който привежда Gizmodo.

 

Между 2018 и 2019 г. изграждането на нови съоръжения за възобновяема енергия се забави до известна степен. Но тъй като различните държави са изградили по-малко нова инфраструктура за добив на изкопаеми горива, делът на възобновяемата енергия в разширяването на енергийния потенциал се увеличава.

Според анализаторите, 72% от всички енергийни източници, пуснати в експлоатация през 2019 г., са били възобновяеми.
По-голямата част от този растеж се случи в Азия – 54% от увеличението на мощностите е от възобновяеми енергийни източници.
В същото време в САЩ и Европа през този период бяха затворени повече електроцентрали работещи на изкопаеми горива, отколкото бяха открити.

Изследователите отбелязват, че докато САЩ и европейските държави затварят генерациите на въглища, нефт и газ, това не е най-добрият вариант за региони, които се нуждаят от повече енергия, за да гарантират, че всички хора могат да посрещнат основните си нужди.
Например Африка, най-бедният континент в света, увеличи своите възобновяеми енергийни източници през миналата година само с 4%.

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари