ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Поне до 2026 година Westinghouse няма да доставя ядрено гориво за словашките АЕЦ

06.04.2020

През 2019 г. американската компания Westinghouse не успя да постигне споразумение за доставката на своето гориво за атомните електроцентрали в Словакия, тъй като „не представи готов продукт на добра цена“.

 

 

Уебсайтът VSQUARE.ORG в една от своите публикации засегна избора на доставчик на ядрено гориво за атомните електроцентрали в Словакия направен през 2019 г.

За разлика от предишните години, отбелязва сайтът, този път руските ядрени специалисти имаха конкурент в лицето на компанията „Westinghouse“.

Регулаторният орган на Словакия, ръководен включително от изискванията на Евратом, настоя горивото от Westinghouse да бъде съвместимо с руското гориво, използвано в словашките централи.

От своя страна, компанията „Westinghouse“, пише сайтът, поиска скъпата процедура за сертифициране на американското гориво да бъде платена от словашката страна.

Освен това американското предложение се оказа по-скъпо от руското и в крайна сметка SE, експлоатираща словашките атомни електроцентрали, направи избор в полза на предложението от ТВЭЛ.
Подписани бяха договорни документи с руснаците за доставката на ядрено гориво за АЕЦ в Словакия за периода 2022-2026 г. с възможност за удължаване на договора до 2030 година.

Предвиждайки загубата, компанията Westinghouse положи сериозни лобистки усилия, но не успя в тях.
„Американците засилиха лобизма си, включително като предупредиха за „руската заплаха“ и т.н., но факт е, че не предложиха готов продукт на добра цена“, коментира пред репортери източник от една словашка атомна електроцентрала.

Източник: http://atominfo.ru/newsz01/a0316.htm

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари