ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


БН-600 е лицензиран да работи до 2025 година

05.04.2020

Руският ядрен регулатор „Ростехнадзор“ удължи експлоатационната лицензия за трети блок на Белоярската АЕЦ в Свердловска област с още пет години.
Лицензията за бързия реактор БН-600, който бе пуснат в експлоатация през 1981 година, трябваше да изтече тази година.

 

От 2009 г. в блока се провежда мащабна програма за модернизация, която ще се отрази на всички области на безопасност, заяви операторът Rosenergoatom. Това включва инсталирането на втора система за аварийна защита на реактора, система за компенсиране на аварийни условия с помощта на въздушен топлообменник и резервен панел за управление на реактора. Освен това е извършена голяма работа по проверката и подмяната на оборудването, включително подмяната на парогенераторите на блока.

През 2010 г. беше потвърдено, че БН-600 отговаря на най-новите изисквания за безопасност и на тази основа удължаването на експлоатационния живот беше оправдано до 2025 г.
Въпреки това, Ростехнадзор само удължи лицензията за още 10 години експлоатация, като поиска допълнителна обосновка за работоспособността на незаменимите компоненти на реактора.

Обследванията, проведени оттогава от руската ядрена инженерна компания OKBM Afrikantov, част от Atomenergomash, съвместно с института Курчатов и FSUE CRI KM „Прометей“ стигнаха до заключението, че технически е възможно да продължи работата на реактора.
Въз основа на това Ростехнадзор удължи лицензията за експлоатация на 560 MWe енергоблок Белоярск-3 до 2025 година.

„Завършихме работата за удължаване на живота на блок 3 до 2025 г.“, каза Иван Сидоров, директор на Белоярската АЕЦ. „В хода на нашите изследвания доказахме, че техническите параметри на БН-600 ни позволяват да го експлоатираме до 2040 г.“
Той отбеляза, че АД „Атомпроект” в момента разработва инвестиционен проект за допълнително удължаване на експлоатационния живот на блока. Очаква се тази работа да приключи до 2024 г., след което Rosenergoatom ще кандидатства пред Ростехнадзор за удължаване на лицензията до 2040 година.

Плановете за бърз реактор с натриев топлоносител серия БН са част от проекта на Росатом „Пробив“, проект за разработване на бързи реактори със затворен горивен цикъл, чието смесено оксидно (MOX) гориво ще бъде преработено и рециклирано.
В допълнение към реактора БН-600, реакторът на бързи неутрони БН-800 – конструиран като Beloyarsk-4 – влезе в търговска експлоатация през октомври 2016 г. Това по същество е демонстрационен блок за гориво и конструктивни характеристики за по-големия БН-1200, който се разработва от OKBM Afrikantov.

Източник: https://www.world-nuclear-news.org/Articles/BN-600-licensed-to-operate-until-2025

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари