ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Япония – възможно е учените да достигнат до мантията на Земята

10.07.2012

Японските учени обявиха намерението си да достигнат до мантията на Земята. Целта на проекта не е просто мантията, а разлома, където през миналата година стана разрушителното земетресение Тохоку, което стана причина за разрушенията на АЕЦ “Фукушима”. Учените смятат, че накрая ще успеят да разберат причините за такива катаклизми.

Самите автори на проекта, група от японски и британски учени, го сравняват с полет до Луната. Те се надяват да получат данни, които ще са в състояние кардинално да обърнат представите ни за еволюцията и строежа на Земята. Защото досега до мантията, разположена предимно на дълбочина 30-60 километра, още никой не е достигал.  Въпреки, че такива опити са правени многократно.

Най-забележителeн е свръх-дълбокият Колски кладенец. Там учени са достигали до над 12 километра дълбочина. Обаче до мантията не са успели да стигнат. Вече е известно защо: самото място е било избрано не съвсем удачно. Целта се е намирала на дълбочина повече от 30 километра.

Много по-перспективно е да се проникне към центъра на Земята през океана. Там има райони, където до мантията остават по-малко от 5 километра. Но тук има други трудности. Най-главната е сондирането под вода. Как да се задържи статично платформата над една точка на дъното на океана? Авторите на проекта твърдят, че всички технически проблеми на проекта са вече решени. Остава по-малката, но ключова работа – от къде да дойдат парите? 

Японското правителство обещава да отдели около 1 милиард долара. Инерес проявават и други държави. Така че има шанс след 8-10 години да се достигне до тайнитена формирането на Земята.

Коментар на Сергей Тихоцкий, кандидат на физико-математическите науки към Института по физика на Земята Руската академия на науките (РАН):

 - Разбира се, важно е да се разбере, как е устроена мантията, от какво вещество е. Това може да осветли въпроса за образуването на нашата планета. Но мисля, че това не е най-главната и интересна задача на проекта. 

Поради това, за достигане до мантията е избран разломът, който беше разрушен от земетресението. Природата сама даде шанс на науката да надникне в механизма на такъв мощен катаклизъм.

Ние за сега не разбираме, например, какво става в огнището на земетресението. Защо е “ударило” точно тук, а не на друго място, което съвсем прилича на това по всички признаци.

Защо често се случва, че на едно място за 15 години се случват 2 силни земетресения, а съвсем на близо, в същата разломна зона, тишината продължава повече от 50 години.

Не е ясно, защо при едни и същи параметри на разлома може да се случи както силно земетресение, така и серия от слаби.

А има и случаи, когато заплахата може изобщо да се размине.

Така че, да се отвори разломната зона, да се влезе в нея, да се достигне мантията и да се извади от там проба – това е много важна и привлекателна цел.“

Източник: Российская газета

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари