ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Фукушима има нов проблем с радиацията

03.04.2020

В японската атомна електроцентрала Фукушима-1, тежко повредена от Голямото Източно земетресение през март 2011 г., беше открит нов проблем, съобщава японският вестник Asahi.

 

Операторът на ядрената централа компанията Tokyo Electric Power (TEPCO) ще трябва да отложи програмата за изхвърляне на замърсената вода от подземията на централата.
Причината е, че чувалите с водопоглъщащ зеолит, положени там, за да се предотврати преливането, се оказаха изключително радиоактивни. Излъчването е 3-4 Sv/h (130 милиона бекерела на килограм).
Такава радиация може да убие човек в рамките на един час.

Проблемът стана известен през декември 2018 г., когато специалистите на TEPCO измериха нивото на радиоактивност в подземните етажи на реакторните блокове.
Водата, като и торбите с пясък, ще трябва да бъдат премахнати, но това няма да е толкова лесно, казват експертите.

Засега TEPCO реши да отложи изхвърлянето на радиоактивната вода от подземията на атомната електроцентрала до фискалната 2023 година, въпреки че първоначално е трябвало да завърши процеса до 2020 г.
Но ако сега се изтегли водата, торбите с радиоактвния зеолит ще бъдат във въздуха и ще започнат да замърсяват околната среда.

В момента операторът търси безопасен начин за утилизиране на замърсения зеолит. Засега основната идея е да се прехвърли радиоактивният абсорбиращ пясък в други съдове и отново да се постави под вода.
Вече е ясно обаче, че подобно решение може да бъде само временно.

Подробности на: http://www.asahi.com/ajw/articles/13228942

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари