ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Коронавирус – Росатом започва 3D печат на клапани за изкуствена белодробна вентилация – прессъобщение

03.04.2020

У нас апаратите за изкуствена белодробна вентилация (искусственная вентиляция легких – ИВЛ) са познати като апарати за командно дишане или респиратори.
Те са неразделна част от леглата за интензивно лечение на заболелите от Covid-19, намиращи се в тежко състояние с развита бронхопневмония.

 

 

 

„Русатом-Адитивни технологии“ („РусАт”), част от горивната компания на „Росатом“ – ТВЕЛ, е произвела прототипи и е готова да започне ЗD печат на клапани Вентури, които се използват в апарати за изкуствена белодробна вентилация. Необходимостта от тях се е увеличила многократно заради пандемията от коронавирус. Производствените мощности на „РусАТ” позволяват изработката на около 300 продукта седмично. При производството се използва биосъвместим полимер, а процесът не изисква допълнителна обработка.

 

 

 

Клапаните Вентури се използват заедно с аерозолни маски за дозирана кислородна терапия и осигуряват намалени концентрации на подавания кислород.
Те са проектирани за употреба в продължение на няколко часа и изискват подмяна, което означава, че по същество са консумативи. Много държави се сблъскаха с недостига им, който в някои случаи се решава чрез ЗD печат на продуктите.

„Предприятията от руската ядрена промишленост мобилизират възможностите си за борба с пандемията от коронавирус. Всички компании на „Росатом“, специализирани в сферата на медицината и медицинското оборудване, търсят производствени и интелектуални възможности за бързо преориентиране към производството на оборудване и консумативи, от които медиците се нуждаят, за да се борят с коронавируса.
Изпратихме информация за възможностите за производство на клапаните Вентури до Министерството на здравеопазването на Русия, Министерството на извънредните ситуации, Министерството на отбраната и Роспотребнадзор. Ако е необходимо, производството може да започне в близко бъдеще“, обяви Алексей Лихачов, генерален директор на „Росатом“.

Михаил Турундаев, генерален директор на „РусАТ“, подчерта: „Нашата компания, като индустриален интегратор на „Росатом” в областта на адитивните технологии, проучи възможността за ЗD печат на клапаните за апарати за изкуствена белодробна вентилация, изготви прототипи и е готова да започне производството им за доставка в лечебни заведения. Освен клапаните, с помощта на ЗD печат могат да се произвеждат дихателни маски, респиратори и други медицински изделия“.

За информация

ООО “РусАТ“ (предприятие на горивната компания на „Росатом“ – ТВЕЛ) е специализирано дружество, интегратор на ядрената промишленост в областта на адитивните технологии (3D печат). Компанията се фокусира върху четири ключови области – производство на серии триизмерни принтери и техните компоненти, създаване на материали и метални прахове за триизмерен печат, разработване на комплексен софтуер за адитивни системи, както и изпълнение на услуги по 3D печат и въвеждане на адитивни технологии в производството, включително организация на производствени центрове.

Горивната компания на „Росатом“- ТВЕЛ включва предприятия за производство на ядрено гориво, конверсия и обогатяване на уран, производство на газови центрофуги, както и научноизследователски и конструкторски организации. Тя е единственият доставчик на ядрено гориво за руските АЕЦ. ТВЕЛ доставя ядрено гориво за 73 енергийни реактора в 13 страни по света, за изследователски реактори в осем държави, както и за транспортни реактори на руския атомен флот. Всеки шести енергиен реактор в света работи с гориво, произведено от ТВЕЛ.

Tags: , , ,

One Response to Коронавирус – Росатом започва 3D печат на клапани за изкуствена белодробна вентилация – прессъобщение

  1. Красимир Христов on 04.04.2020 at 20:03

    Интересно филмче за производството и използването на тези изделия на:https://www.facebook.com/rosatom.ru/videos/642960146284436/?

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари