ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Лабораториите на МААЕ разработват евтини експресни тестове за коронавирус

02.04.2020

Ядрени учени от лабораториите на МААЕ в Австрия завършват разработването на нови тестови комплекти, които могат значително да намалят времето и разходите за диагностициране на Covid-19.
По-рано лабораториите на МААЕ разработиха тестове за вирусите Ебола и Зика, както и за африканската чума по свинете.

 

 

Сега тестовете не са достатъчни в много региони, поради което някои хора се обръщат към частни лаборатории, които могат да открият патогена генетично.
Този процес, наречен обратна транскпционно-полимеразна верижна реакция в реално време или ОТ-ПВР (real time reverse transcription–polymerase chain reaction (real time RT-PCR)), може да струва до $ 400.

Новата технология на МААЕ

Работата на учени от МААЕ от лабораториите в Зиберсдорф, Австрия, надхвърля сферата на ядрената енергетика. В разработените от тях ОТ-ПВР тестове първоначално са използвали радиоактивни изотопни маркери за откриване наличието на специфичен генетичен материал на коронавируса. Последващо усъвършенстване на метода доведе до използването на флуоресцентни маркери за скрининга.

Цената

МААЕ очаква, че разходите за производството на индивидуалните тестове ще бъдат само 10 евро. Резултатът от проверката  ще може да бъде получен само за няколко часа.
Но все пак, поради спецификата на метода, страните ще се нуждаят от специализирани лаборатории за обработка на биологичните материали. Създаването на такава лаборатория от нулата може да струва 100 хиляди евро.

Интересът

Вече повече от 75 страни в Африка, Азия и Латинска Америка вече са се обърнали към учените на агенцията за диагностична помощ (към 9 март са били 14 държави).
Държавният департамент на САЩ отпусна грант от 5 милиона долара за този проект.

Източници: https://www.atomic-energy.ru/news/2020/04/01/102570

https://www.iaea.org/newscenter/pressreleases/iaea-to-support-countries-in-the-detection-of-novel-coronavirus

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари