ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Пускането на трети блок на АЕЦ „Фламинвил“ с реактор EPR отново се отложи

02.04.2020

На 27 март 2020 г. френският премиер Едуард Филип и министърът на околната среда Елизабет Борн подписаха съвместно постановление за следващото отлагане на пускането в експлоатация на трети блок на АЕЦ „Фламанвил“.
Според това постановление зареждането с гориво трябва да се извърши до април 2024 г.

 

 

EPR

Този енергоблок се изгражда с реактор от ново поколение EPR (това съкращение има две опции за дешифриране – European Pressured Water Reactor (Европейски воден реактор под налягане) или Evolutionary Power Reactor (Еволюционен енергиен реактор), разработен от AREVA (сега Orano), който е най-мощният от енергийните реактори, които някога са съществували (мощността му в различни модификации може да варира от 1600 до 1750 MW; при 3-ти блок на АЕЦ „Фламанвил“ енергоблокът ще има номинална мощност от 1650 MW).

Този енергоблок е вторият от този тип в света като начало на строителството (първият беше 3-ти блок на АЕЦ „Олкилуото“ във Финландия) и, подобно на финландския си колега, се превърна в дългосрочно строителство.
Понастоящем в света има два действащи блока на АЕЦ с EPR ректор в китайската АЕЦ „Тайшан“, чието строителство е започнало по-късно, отколкото в европейските страни, но те бяха въведени в експлоатация през 2018 и 2019 година.

Фламанвил – подробности

Що се отнася до трети блок на АЕЦ „Фламанвил“, правителственото решение за неговото изграждане е взето на 10 април 2007 г., а строителството започна през декември 2007 г. Първоначално беше планирано блокът да влезе в експлоатация през 2013 г., а общата стойност на строителството ще възлиза на 3,3 милиарда евро.
И двата параметъра обаче се променят няколко пъти (както поради технически затруднения, възникнали по време на строителния процес, така и поради организационни проблеми, свързани с реформата AREVA) и в крайна сметка бюджетът за строителство в момента възлиза на 12,4 милиарда евро.

Енергийният преход

Доскоро края на 2022 г. се сочеше като дата за зареждане на горивото в активната зона на реактора, сега тази дата отново се отлага.
Формален повод за това беше, че за последните няколко правителства на Франция обявиха курс за намаляване на дела на ядрената енергетика в енергийния баланс на страната (който в момента е 71,2%). В изпълнение на този курс през 2015 г. беше приет Законът „за енергиен преход”, според който въвеждането в експлоатация на нови ядрени енергийни блокове е възможно само ако бъдат изведени от експлоатация не по-малко генериращите мощности на АЕЦ.
Мощността на първи блок на АЕЦ „Фесенхайм“, спрян през февруари 2020 г., се оказа недостатъчна, за да се изпълни това условие, затова сега всички процедури, свързани със пускането на трети блок на АЕЦ „Фламанвил“, могат да започнат едва след планираното спиране на втори блок на АЕЦ „Фесенхайм“.

Източник: https://www.atomic-energy.ru/news/2020/04/01/102577

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари