ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Въпреки пандемията МААЕ извършва непрекъснат мониторинг на ядрената сделка с Иран

01.04.2020

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) продължава да извършва пълни инспекции в ядрените съоръжения в Иран в съответствие със Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД) за Иранската ядрена програма.
Това съобщи във вторник за ТАСС официалният представител на МААЕ Фредрик Дал в отговор на въпрос как ядрената сделка се следи в контекста на разпространението на новия коронавирус в Иран.

 

 

 

Според него, МААЕ непрекъснато следи развитието на ситуацията около огнищата на коронавируса.
По-специално генералният директор на агенцията Рафаел Гроси отбеляза, че инспекциите на тази международна организация за осигуряване защитата на ядрените материали по света няма да спрат дори за минута.

„Въпреки че заради огнищата на коронавируса възникват промени в пътуванията и други логистични препятствия, МААЕ предприема необходимите стъпки за преодоляване на подобни проблеми.
Тя продължава да работи по гаранциите в Иран и други страни, като гарантира ефективното изпълнение на мандата и също така предприема необходимите мерки за гарантиране на безопасността на служителите, чиято работа е важна за международния мир и сигурност, и местните чиновници, с които те си взаимодействат“, каза Дал.

Освен това инспекторите на МААЕ работят безпроблемно, използвайки сложни технически инструменти. „През това изключително време те продължават професионално и самоотвержено да изпълняват важната си работа. В случая с Иран агенцията продължава да поддържа денонощно присъствие на инспектори на място“, подчерта представителят на МААЕ.

За справка

В Иран общият брой на заразените с коронавирус е 44 606 души, броят на смъртните случаи достигна 2 898, 14 656 души са се възстановили. Избухването на болестта, причинено от новия коронавирус, беше регистрирано в края на 2019 г. в Централен Китай, разпространи се в над 160 страни и бе признато за пандемия от Световната здравна организация на 11 март.

На 9 март генералният директор на МААЕ докладва пред Управителния съвет, че инспекторите на агенцията не са регистрирали промени в изпълнението на задълженията на Иран по ядрената сделка, след като Техеран обяви петата стъпка на отклонение от прилагането на това споразумение.
Гроси също призова Техеран да осигури достъп до обектите за евентуално съхранение на недеклариран ядрен материал, до които инспекторите на МААЕ не бяха допуснати.

Подробности на: https://news.day.az/world/1218393.html

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари