ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Русия – носителите на Covid-19, както и контактните лица, ще бъдат наблюдавани чрез геолокация за нарушаване на карантината

27.03.2020

Възложено е да се създаде система, която позволява засилен контрол над лицата, които могат да пренебрегнат карантинните мерки и да нарушават режима на самоизолация.

На вчерашното заседание ръководителят на руското правителство Михаил Мишустин възложи на Министерството на цифровото развитие, съобщенията и средствата за масово осведомяване да разработи и внедри система, която да проследява движението на гражданите, които са в контакт със заразени с коронавирус лица, чрез геолокация от мобилните оператори.

Премиерът уточни, че допълнителните мерки за борба с разпространението на Covid-19 в Русия трябва да включват „възможността да се уведомяват гражданите за факта на контакт с човек с коронавирусна инфекция чрез изпращане на подходящи съобщения – SMS, които да ги информират за необходимостта от самоизолация, както и изпращане на тази информация до оперативните щабове на съставните структури на Руската федерация“.

Кремъл вече успя да коментира инициативата на правителството. Според прессекретаря на президента на Русия Дмитрий Песков новите въведени мерки не нарушават правата на гражданите.

Телекомуникационните оператори също отговориха на инструкциите на Мишустин.

От „Мегафон” казаха, че технически е възможно да се проследи геолокацията и да информират другите, че могат да контактуват с носители на коронавирус, а подобни технологии вече се използват в Министерството на извънредните ситуации, когато се изпращат SMS за спешни ситуации. Въпреки това механизмът за въвеждане на системата все още не е напълно изяснен и може да изисква законодателни промени.

„Билайн” увери, че компанията „VimpelCom” вече е започнала да разработва предложението на министър-председателя.

Източник: https://naked-science.ru/article/media/v-rossii-za-kontaktirovavshimi-s-bolnymi-covid-19-budut-sledit-po-geolokatsii

Tags: , , ,

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари