ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


„Радон“ огради площадка с радиоактивна почва по склона на Москва река

27.03.2020

Оградата е монтирана на склона на Москва река, където се извършва изследване на замърсена почва преди отстраняването й. Това съобщиха от пресслужбата на департамента по строителство на Москва.

 

 

ФГУП „Радон“ работи на строителната площадка на мостовия прелез – част от Югоизточната дъга (ЮИД).
Генералният директор на „Радон” Алексей Лужецки заяви, че на обекта ще работят от 10 до 20 души, включително няколко дозиметристи. Планира се работата по рекултивацията на площадката да приключи до края на май.

Кметът на Москва Сергей Собянин заяви през януари тази година, че склонът на реката в близост до Московския завод за полиметали в строителната зона на участъка на ЮИД ще бъде рехабилитиран.
В същото време Собянин подчерта, че откритите незначителни следи от радиоактивно замърсяване няма да доведат до спиране на изграждането на обекта.

Публикации, че в зоната на изграждането на ЮИД попада хранилище за радиоактивни вещества – уран и торий, се появиха в медиите в началото на лятото на 2019 г. Авторите говореха за възможна екологична катастрофа в градски мащаб.
В началото на юли Грийнпийс отчете 12-кратно превишение на радиационния фон, открит по време на изследване на грунта в района на Московския завод за полиметали.

Подробности на: https://mperspektiva.ru/topics/na-strazhe-chistoty/

Tags: , ,

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари