ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Най-големият руско-белоруски енергиен проект – на финалната права

23.03.2020

Голямо събитие се очаква в Беларус. Страната се готви да пусне първата в страната атомна електроцентрала.

 

Проектът се изпълнява от Росатом. Строителството на атомната централа започна през 2011 г. в района на Гродно, близо до град Островец, почти на беларуско-литовската граница.

Госатомнадзор на Министерството на извънредните ситуации на Беларус заяви, че централата е готова за доставка на ядрено гориво за първи енергоблок. Тоест степента на готовност е предпускова.
Към днешна дата Беларус генерира 95% от електроенергията си от руски газ. Пускането в експлоатация на първия, а след това и на втория ядрен енергиен блок ще позволи на Минск да покрие значителна част от нуждите си с евтина електроенергия, да намали сериозно покупките на газ и също така да намали парниковите емисии в атмосферата.

От много години Литва следи хода на белоруския строителен проект с неприкрита завист. През 90-те години на миналия век републиката наследява от Съветския съюз АЕЦ „Игналина“, която генерира електроенергия не само за балтийските държави, но и за Беларус и други страни.
ЕС обаче постави условие на Вилнюс: ще ви приемем, ако затворите атомната централа. Без колебание литовските власти убиха кокошката, която снасяше златни яйца.

Литва беше приета в Европейския съюз през 2004 г., но със спирането на АЕЦ „Игналина“ страната внезапно се превърна от основен износител на електроенергия във вносител. Изгубена печалба – няколко милиарда евро годишно. Жалко е, но такава беше цената на билета за Европейския съюз.

В безсилен гняв литовските власти сега убеждават Латвия и Естония да не прехвърлят беларуска електроенергия през тяхната територия, която била „мръсна”. Съседите засега мислят.
Евросолидарността, разбира се, е добро нещо, но плащането с евро за транзит също е изкушаващо. Ще поживем – ще видим.

Източник: https://www.vesti.ru/doc.html?id=3250194

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари