ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Китай – АЕЦ „Haiyang” – два инцидента на втори енергоблок с AP-1000 за един ден

23.03.2020

Първият инцидент

Реакторът в китайската атомна централа в Haiyang (провинция Шандонг) аварийно е изключен поради неизправности в оборудването, съобщава Държавното управление за ядрена безопасност на КНР.

 

 

 

Втори енергоблок на АЕЦ Хайянг работи на номинална мощност.
В 16:06 местно време (12:06 LZT) се получи неизправност в контролера за управление на инвентора за захранване на първа главна циркулационна помпа (ГЦП-1А) на реактора, което доведе до спирането на помпата.

След това последва автоматичното спиране на реактора, предвидено в проекта при такава ситуация.
Операторът е извършил съответните действия в съответствие с технологичния регламент за стабилизиране параметрите на енергоблока (работно налягане и температура).

Както се подчертава в изявлението на китайския департамент, в резултат на инцидента няма изтичане на радиация, облъчане на персонала или замърсяване на околната среда.

Вторият инцидент

Съгласно изискаванията – в 20:39 часа, след идентифициране на причината за изключването на ГЦП-1А, работните параметри трябва да бъдат възстановени в съответствие с работните процедури, а и трите основни помпи (ГЦП) да бъдат рестартирани.

Преди спиране на ГЦП, в съответствие с процедурните изисквания е необходимо да бъде изолиран източникът на неборирана вода. Когато заетият с превключванията оперативен персонал затваря пневматичния клапан след бака за дейонизирана вода (ХОВ) , сработва автоматика, която отваря пневматичния клапан на изхода на бака за пасивно охлаждане на контейнмънта, което от своя страна предизвиква задействието на канал A на тази система.

Бакът на системата за пасивно охлаждане се намира на върха на реакторното здание, кръглото съоръжение на снимката.

И на двата инцидента, станали на 6 март, е присъдено ниво „0” по скалата INES.

Много подробности на: https://dailynewsx.in/national-nuclear-safety-administration-responds-to-haiyang-nuclear-power-plant-unit-2-incident-cnbeta-com/

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари