ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Китай спира да субсидира алтернативната енергетика

21.03.2020

Нещата за любителите на алтернативната енергия в Китай стават все по-лоши и по-лоши. Китайското правителство възнамерява да намали наполовина бюджета за подпомагане на новите слънчеви централи през първата половина на тази година и напълно да спре даването на милостиня на офшорни вятърни централи.
След 2021 г. подкрепата за цялата наземна алтернативна енергетика се прекратява напълно.

 

Това е последната стъпка на китайското правителство за намаляване на подкрепата за възобновяемата енергетика.
Правителството казва, че производствените разходи са намаляли и затова ВЕИ вече трябва да работят самостоятелно.

Във вторник Китайската национална комисия по енергетика (NEA) обяви, че намалява субсидиите за нови проекти на слънчевата енергетика през тази година с 50% до 1,5 милиарда юана (215,8 милиона долара).
От тази сума 2/3 ще отидат за поддръжка на електроцентрали и ще бъдат разпределени чрез търгове. Остатъкът ще бъде използван за субсидиране на слънчеви системи в жилищни сгради.

Беше заявено: „Намаляването на субсидиите за нови проекти за възобновяема енергия е логична мярка за по-интелигентното разпределение на средствата.
Щедрите субсидии, предоставяни на вятърните централи през последните няколко години, се отразиха негативно върху финансите на централното правителство и предизвикаха сериозен дефицит на субсидии.
Като се имат предвид щетите от избухването на коронавируса за предприятията, NEA удължи крайния срок за подаване на заявления за търгове до средата на юни, а 1 месец допълнително време беше отпуснато на операторите на слънчеви и вятърни централи за подаване на заявления за свързване на техните електроцентрали към енергийната система на страната.

Пускането в експлоатация на нови слънчеви енергийни мощности в Китай през миналата година е намаляло с 40%.

Източник: http://xn—-8sbeybxdibygm.ru-an.info/

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари