ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Иновативният енергиен блок № 6 на Нововоронежската АЕЦ ще работи в маневрен режим

20.03.2020

На енергоблок № 6 с реактор ВВЭР-1200 на НВАЕЦ се стартира проект за проверка на ефективността на работа на блока в режим на маневриране на мощността или т.нар. следене на товара.

 

 

 

Това ще позволи на атомната централа да използва ресурса си по-ефективно, като се адаптира към нуждите на електрическата мрежа и участва в регулирането на натоварването на единната енергийна система на страната.

Съответното положително експертно становище беше издадено от Rostekhnadzor след внимателно разглеждане на документите, подготвени от НВАЕЦ, които обосновават безопасността на използването на такъв режим в блок 6.

Пилотната експлоатация на енергоблок № 6 на централата в маневрен режим ще започне веднага след приключване на регистрацията на съответните промени съгласно условията на лицензията за експлоатацията му.
Сега енергоблок № 6 на НВАЕЦ се подготвя за работа в режим на управление на мощността, който предвижда няколко промени в мощността на блока през денонощието, в зависимост от изискванията на електрическата мрежа.

„По време на пробната експлоатация ще се изследва промяната в мощността в диапазоните 96-71-96% и 96-46-96% от номиналната мощност, ще се тества работата на всички участващи системи и оборудване, ще бъдат разработени алгоритми за управление и работа на персонала, ще бъдат тествани решения за минимизиране на резките топлинни натоварвания на горивото и оптимизиране воденето на водно-химичния режим“, каза Игор Гусев, заместник главен инженер по експлоатация на 4-ти етап на НВАЕЦ.

Въз основа на резултатите от работата и разглеждане на отчетните документи в „Ростехнадзор“ ще бъде взето решение относно възможността за експлоатация на енергоблок № 6 на АЕЦ „Нововоронеж“ в денонощен график за натоварване, като се вземат предвид решенията, тествани по време на пробната експлоатация.

Получените експериментални данни ще бъдат използвани и за последващо прилагане на режими на маневриране в проектите на енергоблоковете с ВВЭР-ТОИ – на изграждащите се енергоблокове на АЕЦ Курск-2 и проектираните енергоблокове на АЕЦ „Пакш II“ (Унгария), което трябва да повиши конкурентоспособността на новите проекти, изграждани по проекта на Държавната корпорация за атомна енергия „Росатом”.

Източник: https://www.atomic-energy.ru/news/2020/03/19/102330

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари