ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Заводът «Атоммаш» – Ростовска област – модернизира производствения участък за ядрено оборудване

20.03.2020

Волгодонският филиал на АО «АЭМ-технологии» «Атоммаш» (част от машиностроителното подразделение на Росатом – Атомэнергомаш ) е модернизиран участъка за производство на колектори за първи контур.

 

Днес в Атоммаш в активна фаза  на производство са 20 парогенератори за руски и чуждестранни АЕЦ. За ефективното производство на компоненти за топлообменниците, зоната за производство на колектори беше оборудвана с допълнителни заваръчни установки и ролкови опори (легла). Сега на участъка едновременно могат да се произвеждат 8 изделия. В допълнение, етапите на производство на части са разположени на „една педя” разстояние.
Това намалява времето, необходимо за преместване на заготовките за очиставнето им и последващи неразрушителни тестове, както и за напластяване на антикорозионно покритие на различни заваръчни установки.

За любопитните читатели

Колекторът е неразделна част от парогенератора (ПГ). Това е цилиндър с дебели стени с променлив диаметър и дебелина. Чрез колектора се осъществява топлообмен между първи и втори контур на топлоносителя на реакторната установка и топлината се отвежда от активната зона на реактора.
Тегло на изделието е 17 тона. Общата височина на изделието е повече от пет метра, максималният диаметър надвишава един метър, при дебелина на стената 171 мм. Всеки колектор има 11 хиляди еднакви отвори.

Производствени операции

При производството на един колектор, заготовката се подлага на механична обработка, напластяване, заваряване, пробиване и пълен набор от технически контрол: визуален и измерителен контрол, рентгенова и гама-дефектоскопия, цветна и ултразвукова дефектоскопия, както и химичен контрол чрез ецване.

Изработката на един колектор отнема около 200 дни.

Монтаж в корпуса на ПГ

Готовите изделия се поставят вътре в тялото на парогенератора. След това те се заваряват към тялото на парогенератора и се набива тръбният сноп, който се състои от 11 000 неръждаеми U-образно сгунати тръби. Двата края на тръбите се вкарват в отворите на колекторите на първи тонтур, където се развалцоват и заваряват.
Общо за един комплект парогенератори (4 броя) е необходимо да се произведат 8 цилиндрични изделия.

Източник: http://www.aem-group.ru/mediacenter…vleniya-atomnogo-oborudovaniya.html

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари