ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


„Росатом“ развива сътрудничеството си с Бангладеш – прессъобщение

19.03.2020

Руската корпорация ще осъществява техническото обслужване, експлоатационната поддръжка и ремонта през целия жизнен цикъл на АЕЦ „Рупур“

 

Генералният директор на руската държавната корпорация „Росатом” Алексей Лихачов се срещна с министър-председателя на Народна република Бангладеш г-жа Шейх Хасина по време на посещението си в страната.
Обсъдени бяха въпроси, свързани с двустранното сътрудничество в областта на използването на атомната енергия за мирни цели.

 Шейх Хасина е неизменен министър-председател на Бангладеш.
Дъщеря е на първия президент на републиката, убит по време на преврата от 1975 г. Тя е президент на Народната лига от 1981 г.
През 1996 г. тя поема поста министър-председател за пет години.
В края на 2008 г. тя отново спечели изборите и пое поста министър-председател през януари 2009 година. б.р.

По време на визитата бе организирано и посещение на строителната площадка на първата атомна електроцентрала в Бангладеш – АЕЦ „Рупур“. Членовете на делегацията инспектираха изгражданите съоръжения и посетиха селището Green City, специално създадено за руските специалисти.

 

„Постигнато е добро темпо на строителство. Отлично е, че нашите специалисти имат възможност да живеят пълноценно, да се занимават с различни дейности в свободното си време и да получават медицински услуги в специално изградения за тях  микрорайон“, отбеляза Алексей Лихачов.

По време на посещението бе подписан пакет документи за разширяване на сътрудничеството в областта на ядрената енергия и по-специално Протокол за изменение на междуправителственото споразумение между Русия и Бангладеш за строителството на АЕЦ.

Документът дава право на Бангладеш да привлича руската корпорация за дългосрочна подкрепа при експлоатацията, техническото обслужване и ремонта на Първи и Втори енергоблок на АЕЦ „Рупур”, за доставка на оборудване, консумативи и резервни части, както и за обучение на оперативния и ремонтния персонал по време на експлоатацията на атомната централа.
Това ще позволи на „Росатом“ да осъществява техническото обслужване, експлоатационната поддръжка и ремонта през целия жизнен цикъл на АЕЦ „Рупур“. Протоколът бе подписан от Алексей Лихачов и от министъра на науката и технологиите на Бангладеш Яфеш Осман. В тяхно присъствие бе подписан  и пълен пакет приложения към договора за доставка на ядрено гориво за АЕЦ „Рупур“ между руската горивна компания ТВЕЛ и Бангладешката комисия за атомна енергия. Договорът е валиден до края на срока на експлоатация на двата енергоблока на централата.

АЕЦ „Рупур” ще е първата АЕЦ, построена извън Русия по проекта от поколение „три плюс“ (АЕЦ-2006) и ще работи на 18-месечен горивен цикъл.

За справка

АЕЦ „Рупур” с два реактора ВВЕР-1200 с обща мощност 2400 мегавата се изгражда по руски проект на 160 км от столицата на Бангладеш – Дака, в съответствие с рамков договор от 25 декември 2015 г.
Генерален изпълнител на строителството е инженерното поделение на „Росатом“ – „Атомстройекспорт”.

За първата АЕЦ в Бангладеш е избран руският проект с реактори ВВЕР-1200, който успешно е реализиран при строителството на Първи и Втори енергоблок на Нововоронежката АЕЦ-2.
Това е еволюционен проект от поколение „три плюс“, който напълно отговаря на международните изисквания за безопасност. През 2017 г. новият руски енегоблок бе посочен от влиятелното международно издание POWER (САЩ) сред трите най-добри ядрени енергоблока в света.

В периода 2015-2016 г. бяха проведени подготвителните работи на площадката на АЕЦ „Рупур”, разработена бе работната документация, както и необходимите документи за получаване на  лицензите за изграждане на енергоблоковете.

На 30 ноември 2017 г. бе излят „първият бетон“ в основата на Първи енергоблок на АЕЦ „Рупур”, а на 8 юли 2018 г. регулаторният орган за атомна енергия на Бангладеш – BAERA, издаде лицензия за започване на изграждането на Втори енергоблок на централата. На 14 юли 2018 г. започна активната фаза на строителството му.

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари