ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Във Франция обсъждат работата на атомните електроцентрали при задълбочаване на пандемията от COVID-19

18.03.2020

Във Франция се обсъжда сериозен въпрос – безопасната експлоатация на ядрените съоръжения във връзка с пандемията от коронавирус.
Защото френската ядрена индустрия осигурява поне 65% от производството на електроенергия.

 

 

 

Отбелязва се, че в началото на 2000-те години в страната е разработена и одобрена програма, която регулира работата на персонала в атомните електроцентрали в случай на рязко намаляване броя на заетите (предимно поради болест или поради заплаха от заболяване).
Тази програма беше малко променена след аварията в атомната електроцентрала Фукушима в Япония.

Програмата, която работи и днес, позволява да се експлоатират атомните електроцентрали във Франция с минимум 60% от персонала в продължение на 15 дни. Става дума за 19 обекта от френската ядрена индустрия.
При отсъствие на 25% от служителите на работното им място, програмата предвижда работата на централите да продължи за период до 12 седмици.

В тази връзка пред ръководството на индустрията възникнаха въпроси: какво ще стане, ако по време на пандемията от коронавирус ситуацията се влоши до там, че по-малко от 60 процента от персонала ще може да остане на работа?
Няма ли да се наложи АЕЦ да се спре и да се премине в режим на консервация?

От отрасъла уверяват, че вследствие разпространението на коронавируса непрекъснатата работа на АЕЦ няма да бъде застрашена по никакъв начин.
Когато журналистите помолиха ръководството на ядрената промишленост във Франция да уточни възможни мерки, към момента не беше казано нищо конкретно. Само общи фрази – „Работата ще бъде разделена на етапи в зависимост от развитието на ситуацията.“

Какво казват експертите?

Френски експерти отбелязват, че в случай на увеличаване на заболеваемостта от COVID-19, може да се наложи управлението на реакторите да се прехвърли в режим на телеметрия – когато служителите не контактуват помежду си в контролната зала (БЩУ), а се намират на различни места.
Това обаче е възможно само за сравнително новите енергоблокове. Освен това има нужда от допълнително участие на ИТ специалисти, които не само ще настроят телеметричния контрол на реакторите, но и ще постигнат 100% защита на комуникационните канали между екипа на енергоблока.

Източник: https://topwar.ru/169095-vo-francii-obsuzhdajut-chto-delat-s-rabotoj-ajes-pri-usugublenii-pandemii-koronavirusa.html

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари