ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Малко допълнителна информация по въпроса за стрес-тестовете

10.10.2011

Междинни отчети са предали, освен страните от ЕС, Швейцария и Украйна, а за Русия вратата стои отворена.

 Позицията на Русия е неразбираема след направените заявления за присъединяване. Това очевидно ще събуди недоумение, а дори и подозрения.

 До 11 октомври трябва да бъде одобрен форматът на националните отчети (тези, които в края на процеса изготвят националните регулаторни органи), както и графикът и процедурите за peer review (експертна оценка).

 

Предполага се, че peer review-то ще протече в три етапа:

1 – Тренировъчен етап

Страните-доброволци в края на ноември предсрочно ще издадат по една от частите на националния отчет  за тренировъчна експертна оценка (засега се е отзовала само Финландия по въпроса за тежките аварии);

2 – Хоризонтални peer review-та

Около март следващата година ще бъдат създадени три групи за експертни оценки на всички отчети в три направления:

- изходни събития

- загуба на външно захранване и краен погълтител на топлина;

- тежки аварии.

Всяка страна (включително и тези, които никога не са имали АЕЦ, а също и съпричастните към процеса извън ЕС) имат право да назначат един свой експерт във всяка група. Предполага се, че той със съответната помощ ще може да представи свой отчет, като в резултат от това се получава тематичен разрез плюс базова информация за всяка страна.

3 – Разглеждане по държави

Създават се 6 групи от по 7 човека, включително и секретар, извършващи внезапни посещения всяка в три страни (ако Русия така и не се присъедини, една от тези групи ще посети две страни). Всяка група, въз основа на по-рано получените изводи, допитвания за настроенията и посещения на една АЕЦ, изготвя отчет за държавата.

 За ръководството на процеса се създава командна група с неуточнен състав, но във всички процеси ще участва Еврокомисията чрез нейния Обединен изследователски център JRC (Joint Research Centre – JRC – European Commission).

 

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари