ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Индия – Как навлизат модерните ядрени технологии в енергетиката на страната?

11.03.2020

Първият индийски бърз натриев реактор PFBR-500 ще бъде пуснат през 2021 година. Може би ще го пуснат. Защото е невъзможно да се изчисли колко пъти са били отлагани датите на стартирането му. Историята се повтаря се многократно.

 

 

Блокът с PFBR-500 се изгражда от 2004 г. Дойде време, когато сериозно се страхувахме, че индианците ще изпреварят нашия BN-800.
Имаше време, когато индианците обещаваха да построят най-малко четири блока по 500 MW с търговски натриеви реактори до 2020 г.

А през 20-те години Индия чакаше 500 мегаватови натриеви реактори с метално гориво, както и първия бърз натриев хилядник. Огромните планове така и си останаха в мечтите.

Честно казано, трудно е да разбереш с какво точно се задавиха индииците. Но не само бързият бридер се бави.
Ни в клин – ни в ръкав е ситуацията и с другата индийска гордост, реакторът на тежка вода PHWR-700. Първият блок с PHWR-700 обещават да пуснат тази есен, също след многобройни отлагания – това е блок Какрапар-3, който се строи от 2010 г. И никой не гарантира, че нова промяна в сроковете няма да има.

Източник: https://t.me/RealAtomInfo/457

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари