ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


В Съединените щати се готвят да пуснат експериментален ядрен реактор, използващ отработило ядрено гориво

01.03.2020

Министерството на енергетиката на САЩ предостави на комерсиалната компания Oklo разрешение за изпитване на реактор, работещ с отработено ядрено гориво. Този реактор може да подобри екологичността на ядрената енергетика.

 

 

Горивото за ядрените реактори използва принципа на самонагряване поради разпадането на атомите на уран-235. Впоследствие количеството на този изотоп намалява (горивото „изгаря“) до ниво, при което той не може да бъде използван в конвенционален реактор. Такова гориво се извлича и изпраща за съхранение в специални хранилища. В същото време то все още има достатъчно енергия, която се опитват да използват от много години.

Традиционните реактори използват гориво с количество уран-235 от около 5%, докато Аврора (Aurora) се нуждае от гориво, наречено високо концентриран ниско обогатен уран (High-Assay Low-обогатен уран, Haleu) с обогатяване от 5-20%.

За работа Аврора ще използва високо обогатено гориво, създадено от отпадъци от реактора на Experimental Breeder Reactor-II (Национална лаборатория в Айдахо).

Разработчиците казват, че имат достатъчно отпадъци, за да създадат 10 тона Haleu. Около 500 кг Haleu вече са получени за една година на преработка.
Според прогнозите на американския Национален институт по енергетика до 2030 г. търсенето на Haleu в страната ще нарасне 100 пъти.

Реакторът, наречен Aurora, ще е с мощност 1,5 MW.

Подробности на: https://www.wired.com/story/recycled-nuclear-waste-will-power-a-new-reactor/

Tags: , ,

One Response to В Съединените щати се готвят да пуснат експериментален ядрен реактор, използващ отработило ядрено гориво

  1. Куку on 01.03.2020 at 9:23

    Този реактор няма да подобри нищо на ядрената енергетика, защото използва отработило гориво с високо обогатяване от изследователски реактори.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари