ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Новият патент на Tesla обещава пробив в управлението на енергийните мрежи

25.02.2020

Tesla получи патент за технологията на „мащабируема йерархична разпределителна мрежа“, която може да преобрази начина, по който днешните енергийни системи разпределят слънчевата енергия.
И това не е патент в името на патента – компанията наистина работи върху нов принцип на организиране на енергийни мрежи и появата му значително ще промени познатия пазар на електроенергия.

Досега енергийното подразделение накомпанията – Tesla Energy участва главно в инсталирането на системи за съхранение на слънчева енергия. Но миналата година Елон Маск заяви, че енергийният бизнес на Tesla може да прерасне в автомобилен бизнес.

В новата заявка за патент компанията описва ситуацията по следния начин: „Въпреки напредъка в интегрирането на слънчеви системи за производство на електроенергия, свързани към мрежата, с локално съхранение на енергия, има редица проблеми, които затрудняват ефикасното инсталиране и управление на такива системи, по-специално в голям мащаб.
Например, невероятно е трудно да се контролират голям брой системи за генериране и/или съхранение на енергия, разположени на различни места (на различни географски места) и използването на различни видове устройства, които могат да имат различни възможности, мрежови изисквания, метеорологични условия, тарифи за еектроенергията и т.н.“

По-нататък в заявката се описва нова технология, която може да осигури „хомогенна логика“ за мащабируема йерархична разпределителна енергийна мрежа.
Става въпрос за голям брой контролни модули, които са свързани помежду си по определен начин. Всеки от тях работи на базата на една единна логика, като може да работи и автономно.

Според мнението на журналостите от Electrek, компанията се опитва с този патент да автоматизира управлението на потреблението на енергия, така че то да съответства по-добре на възможностите на енергийните активи.

Тъй като Tesla инсталира все повече и повече енергийни системи, включително предлагайки абонаментен модел, който не изисква инвестиции, а само месечни плащания, тя получава все повече и повече данни, които могат да бъдат използвани за оптимизиране на тези системи. Това може да доведе до появата на нова ценова политика и да окаже сериозно влияние върху целия енергиен бизнес.

Източник: http://www.nanonewsnet.ru/news/2020/novyi-patent-tesla-obeshchaet-perevorot-v-upravlenii-energosetyami?utm_campaign=subscribe_techno&utm_medium=email&utm_source=subscribe

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари