ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Русия намери начин да подобри безопасността на атомните електроцентрали

14.02.2020

Изследователи от Томския политехнически университет (ТПУ) откриха начин да увеличат срока за експлоатация на ядрения реактор със 75%, без да заменят горивото.
Учените са публикували резултатите от своята работа в списанието
Nuclear Engineering and Design.

 

 

 

Авторите създават базиран на торий ядрен горивен цикъл. Техните изчисления теоретично потвърждават тази възможност.

Отбелязва се, че ториевото гориво има много по-висока интензивност на възпроизвеждането на активно делящи се изотопи, необходими за производството на енергия.

Освен това резервите на този елемент на планетата, според експерти, са четири пъти по-големи от находищата на уран.

Разработката ще увеличи значително безопасността на атомните електроцентрали и ще намали разходите за експлоатацията им в труднодостъпни райони.

Отбелязва се, че процесът на подмяна на ядреното гориво в реактора е една от най-опасните и отнемащи време процедури в ядрената енергетика.
„Показахме, че прилагането на такъв цикъл в реактор с малка мощност може да увеличи времето за работата му без презареждане на горивото със 75%“, цитира «РИА Новости» думите на Владимир Нестеров, доцент в отдела за ядрен горивен цикъл на ТПУ.

В бъдеще изследователите възнамеряват да извършват топлофизични изчисления на реактори с малка мощност, работещи в горивния цикъл на торий-уран, с последващо прилагане на разработените методи за изчисление в учебния процес.

По-рано Rosenergoatom съобщи, че през 2019 г. атомните електроцентрали в Русия са изработили повече от 208,8 млрд kWh електроенергия, поставяйки нов рекорд.

Източник: https://iz.ru/974651/2020-02-11/v-rossii-nashli-sposob-povysit-bezopasnost-atomnykh-stantcii

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19