ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Богомил Манчев за бъдещето на българската енергетика

14.02.2020

Как ще се съчетаят плановете за Зелена Европа и реалността в българската енергетика е темата по която в студиото на Дарик радио гостува Богомил Манчев.
Господин Манчев е сред най-сериозните експерти в областта на атомната енергетика у нас, председател на Булатом.

 

Базирайки се на приетите преди 3-4 години от Европейската комисия директиви за спиране на ТЕЦ-вете във всички страни членки на Общността, следва да бъдат спрени до около 2035 година, заяви Манчев.

Тези мощности следва да се заменят с нови, които задоволяват изискванията за липса на емисии. За България практически това са само блокове Първи и Втори в Белене и е постижимо въвеждането на тези блокове в експлоатация до 2028 година.
Осъществяването на проекта Белене е напълно реално, сподели енергийният експерт пред Ники Кънчев и аудиторията му. Всички приказки за неговата неефективност, висока цена и прочие бяха отхвърлени от реалното провеждане на процедурата за търсена на инвеститор за осъществяване на този проект.
Явиха се такива компании като Росатом, INNС и KHNPC, които имат финансите и опита за осъществяване на проекта. Този проект все пак може да остане и собственост на българската държана, но това следва да бъде решено от нашето правителство.

Според Богомил Манчев паралелно с този процес трябва да върви развитието и производството на нови технологии в енергетиката като:

– батерии за складиране на електрическа енергия – технологията е скъпа и не решава въпроса с производството на базовата енергия.

– нови енергийни източници от слънце, вятър и вода. Тези източници са партньорът на ядрената енергетика в енергийния микс на България в бъдеще.

-въвеждането на електрическите автомобили. Въпросът все още дискусионен

– използването на водорода. Бъдещето му е в приложението за големи автомобили и то извън населените места. Голям пробив ще бъде внедряването му в самолетостроенето

– термоядрен синтез. Това е бъдещето на енергетика, тук хората се опитват да използват технология на слънцето. Най-мощните страни в света – Русия, САЩ, Япония, Франция вече са вложили повече от 10 милиарда евро в строителството на съоръженията в Кардараж и там да развиват термоядрения синтез.

Чуйте повече от много интересния разговор тук!

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари