ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Южна Корея изоставя литиево-йонните батерии в системите за съхранение на енергия

14.02.2020

Неотдавнашно разследване на специална група в Южна Корея разкри висок риск от пожар на литиево-йонните батерии по време на използването им в системи за съхранение на енергия.
През последните две години са възникнали 28 пожара поради повреда на батериите.
Тези случаи подкопават доверието в литиево-йонните батерии и ги принуждават да намерят замяна.

 

Правителството на Южна Корея подготви изменения в документите, уреждащи използването на акумулаторните батерии в резервните системи за съхранение на енергия от електроцентралите на ВЕИ.

Според заключенията на комисията, само за август 2019 г. в Република Корея има пет случая на запалване на резервни системи за съхранение на електроенергия поради повреда на литиево-йонните батерии.
От август 2017 г. до октомври 2019 г. в системите за резервно захранване в слънчеви и други електроцентрали са регистрирани 28 запалвания.
Това не можеше да не удари пазара на системи за съхранение на енергия в страната. Пазарът на мрежови устройства за съхранение на енергия (ESS) в Корея от 5,6 GWh през 2018 г. спадна на 3,7 GWh през 2019 година.

Обърнете внимание, че в Южна Корея са внедрени до 25% от системите ESS от използваните по света. Тази малка страна сериозно се погрижи за резервирането на електроенергията, но залагането на литиево-йонни акумулатори се оказа изпълнено с пожари.

Следователно изменените правила за разполагане на системите ESS в страната в комбинация със соларни централи изискват преминаване към нов тип батерии, а именно ванадиеви проточни редокс-акумулатори (VRFB, Vanadium Redox Flow Battery).

Проточните акумулаторни батерии на базата на изпомпване на течен електролит на базата на ванадиеви соли са напълно безопасни от гледна точка на пожар. В допълнение, те са издръжливи – експлоатационен живот до 20 години (при редовна подмяна на електролита).
Но по плътност на енергийните запаси проточните батерии отстъпват значително на литиево-йонните и оловно-киселинните акумулатори, но безопасността на тяхната работа ще помогне да се възстанови доверието на клиентите в ESS системите.
Освен това работещите батерии непрекъснато се усъвършенстват, а характеристиките им  стабилно се подобряват.
Подкрепата на корейското правителство за батериите VRFB може да изведе страната сред водещите ESS системи чрез тези решения.

Първите напълно готови за производство и монтаж системи ESS на базата на батериите VRFB в Корея бяха представени от местната компания H2.
Системата EnerFLOW 430 е сертифицирана за инсталиране в Korea Electric Power Corporation (KEPCO). Други компании в страната се очаква да проявят интерес към решенията на Н2.

Бъдещето

Правителството на Южна Корея одобри така наречения „Трети енергиен план“, съдържащ задачите за разработване на ВЕИ до 2040 година.
Делът на електроенергията, идваща от възобновяеми източници, трябва да достигне 35%. Днес тя е 7,6%, но въглищата (44%), газът (26%) и ядрената енергия (23%) доминират в производството на електроенергия.

Източник: https://elektrovesti.net/69606_yuzhnaya-koreya-otkazyvaetsya-ot-litievo-ionnykh-akkumulyatorov-v-sistemakh-nakopleniya

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари