ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Летищата в Париж скоро ще се снабдяват със зелена електроенергия от слънчеви паркове

11.02.2020

Летищата Париж-Шарл-де-Гол, Орли и Льо Бурже от 2021 г. ще се снабдяват с електренергия директно от ВЕИ, доставяна от три специално изградени слънчеви парка, съобщиха Groupe ADP, разработчикът и производител Urbasolar и доставчикът Gazel Energie.

 

 

Групата ADP, оператор на летищата в Париж, „по този начин ще бъде първата компания във Франция, която доставя електроенергията си от слънчеви паркове, специално изградени във Франция за собствени нужди“, заявиха тримата партньори в съобщение за пресата.

Тя ще закупи „за 21 години производството на електроенергия от три нови фотоволтаични слънчеви парка, които ще бъдат изградени от Urbasolar“ в Гард, Вар и Шарант, докато „Gazel Energie ще гарантира интегрирането на тези нови възобновяеми ват-часове в потреблението на Groupe ADP за първите три години “, заявяват те.

Трите парка ще бъдат разработени „на площ от 40 хектара за общо производство на 47 GWh годишно, което е равностойно на потреблението на град от 15 000 жители“ и „ще осигурят 10% от електроенергията, необходима за производствената експлоатация на трите парижки летища, тоест почти половината от нуждите за осветление ”, обясняват те.

Споразумението се основава на модела „Споразумение за закупуване на електроенергия“ (PPA), договор за покупка на електроенергия, чрез който дружеството я получава директно от доставчик на възобновяема енергия. Този модел е много развит по-специално в САЩ, но тези договори се развиват плахо във Франция.

Това е част от ангажимента на Groupe ADP за постигане на въглероден неутралитет до 2030 г. с акцент на развитието на възобновяеми енергийни източници.

Що се отнася до електроенергията, „65% от потреблението на групата днес е със сетифициран възобновяем произход“.
Знае се, че „този дял ще бъде увеличен до 100% през 2021 г., от които 10% ще дойдат“ от трите слънчеви парка.

„Следващата стъпка ще бъде да произвеждаме част от нашата консумация на зелена електроенергия сами, както вече правим за нашите нужди от топлинна енергия“, обяснява в прессъобщението изпълнителният директор на ADP Group Едуард Аркрайт, цитирайки соларните проекти.

Източник: https://www.techniques-ingenieur.fr/actualite/articles/les-aeroports-parisiens-bientot-alimentes-en-energie-verte-a-partir-de-parcs-solaires-specifiques-75471/

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари