ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Генералният инспектор на „Росатом” отбеляза приноса на Калининската АЕЦ за подобряване на безопасността

08.02.2020

В централата бе извършена проверка, по време на която комисията оцени изпълнението на технологичните операции, спазването на нарядно-допускните процедури, организацията на дейностите, извършвани с отваряне на оборудването по време на ремонт.

 

 

Калининската АЕЦ има значителен принос за развитието на положителни тенденции в областта на безопасността в предприятията на ядрения отрасъл.
Това съобщи генералният инспектор на Държавната корпорация за атомна енергия „Росатом” Сергей Адамчик по време на инспекционно посещение в предприятието.

Според него през 2019 г. 93% от организациите на ядрената промишленост са работили без травматизъм, а броят на инцидентите, свързани с действията на персонала, е намалял с 27%.

Като положителни тенденции Сергей Адамчик отбеляза липсата на аварии, пожари и събития по скалата INES (Международна скала за ядрени събития), намаляване на общата степен на травматизма и минимално въздействие върху околната среда – параметрите на емисиите и изхвърлянето на замърсители са значително по-ниски от ограниченията, определени от екологичните власти.

В комисията бяха включени директорът на службата на генералния инспектор на „Росатом” Владимир Болтунов и заместник генералният директор – генерален инспектор на концерна „Роснергоатом” Николай Сорокин.

По време на посещението те направиха обиколка на промишлената площадка и производствените помещения на Калининската АЕЦ, интервюираха персонала, наблюдаваха изпълнението на технологичните операции, спазването на нарядно-допускните процедури, организацията на работата, извършвана с отварянето на оборудването по време на ремонта.

Членовете на комисията обявиха резултатите от проверката на заключителното заседание. Те препоръчаха да се подобри работата на административния и техническия персонал в областта на управлението и организацията на експлоатация.

Сред силните страни инспекторите отбелязаха наличието на обширна нагледна агитация по културата на безопасност, организирането на проверки на знанията на персонала от организациите подизпълнители преди извършване на работата, въвеждането на програма за формиране на поведенчески модел ръководител-лидер в развитието на културата на безопасност.

Отбелязано бе също и внимателно отношение към работата със забележките, идентифицирани от надзорните органи в други атомни централи, провеждане на автотестове и въвеждане на най-добрите производствени практики в отрасъла.

Директорът на Калининската АЕЦ Виктор Игнатов подчерта значението на инспекцията за атомната електроцентрала: „Само като се вземе предвид важната роля на човешкия фактор за осигуряване на безопасността, може да се постигне непрекъснато подобряване на системата за управление и лидерство, за решаване на поставените икономически и производствени задачи“.

За справка

Калининската АЕЦ е клон на АО „Концерн Росэнергоатом“.
Централата се намира в северната част Тверска област – град Удомля.
В експлоатация са четири енергоблока
ВВЭР-1000 с инсталирана елекътическа мощност 1000 MW всеки.

Източник: https://tass.ru/novosti-partnerov/7711973

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари