ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Украйна планира да премине от изграждането на големи енергоблокове в АЕЦ към малки модулни реактори – ръководител на Energoatom

08.02.2020

Украйна планира да премине от изграждането на големи ядрени енергийни агрегати към малки модулни реактори, каза Павел Павлишин, изпълняващ длъжността президент на НАЭК „Энергоатом“.

 

„Виждате как се развива зелената енергия – тези мощности се въвеждат с много бързи темпове. Нуждаем се от кощности, който ги компенсират – маневрени мощности.
Затова днес планираме да се преориентираме към изграждането на малки модулни реактори, които имат способността да маневрират“, каза той в по време на представянето на новия директор на Хмелницката АЕЦ.

Както стана известно, през 2017 г. ръководителят на Holtec International Крис Сингх предложи да се създаде в Украйна център за разпространение в Европа, Азия и Африка на технология за малки модулни реактори (MMP) с локализацията на производството на оборудване за тях в украинските предприятия.

През февруари 2018 г. „Энергоатом“ и Holtec International подписаха меморандум за разбирателство за сътрудничество при използването на MMP SMR-160 в Украйна.
През юни 2019 г. „Энергоатом“, Holtec и Държавният научно-технически център за ядрена и радиационна безопасност подписаха тристранно споразумение за партньорство за създаване на международен консорциум за въвеждане на технологията SMR-160 в Украйна.

Ще бъде направен анализ на регулаторната рамка, използвана при разработването на проекта на енергоблок с реактор SMR-160, анализ на концептуалния проект на атомна електроцентрала с енергоблокове SMR -160, изготвяне на изходните данни, необходими за разработването на технико-икономическата обосновка.

След това се планира да се оцени проектът SMR-160 за съответствие с общите и технически критерии съгласно методологията на МААЕ за оценка на технологиите за ядрени реактори NP-T-1.10.
В резултат на тези дейности ще бъдат подготвени документите за вземане на решение за въвеждането на реакторната технология SMR-160 в Украйна.

Малките модулниреактори са признати за едни от най-обещаващите при изграждането на атомни електроцентрали.
MMP имат по-високо ниво на безопасност в сравнение с традиционните видове реактори поради липсата на оборудване, което изисква външно захранване, както и поради други пасивни системи за безопасност.

Реакторите на проекта SMR-160 имат възможност да работят в режим на маневриране на мощност, да се строят на малки площи и не изискват захранване от мощни електропроводи.
Глобалният пазар на MMR след 2025 г. се оценява на приблизително 1 трилион долара.

За справка

Holtec International е водещ световен разработчик на технологии и производител на оборудване за транспортиране и съхранение на отработено ядрено гориво.
Той е и един от световните лидери в разработването на малки модулни реактори.

Енергоатом е операторът на всичките четири действащи атомни електроцентрали в Украйна. Експлоатира 15 енергоблока, оборудвани с реактори ВВЕР с обща инсталирана електрическа мощност от 13 835 GW.

Източник: https://interfax.com.ua/news/economic/640041.html

Tags: , , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари