ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Беларус е заинтересован повече от всички за безопасността на АЕЦ

06.02.2020

Беларус е най-заинтересован от безопасността на изграждащата се атомна електроцентрала.
Това обяви пред журналисти министърът на външните работи на Беларус Владимир Макей след среща с литовския си колега Линас Линкявичус, предаде кореспондентът на БЕЛТА.

Владимир Макей подчерта, че Беларус е абсолютно отворен за обсъждане на този въпрос.

Външният министър отбеляза: „Беларуската страна разбира загрижеността в литовското общество, но бих искал да обърна внимание на факта, че ние сме абсолютно прозрачни в сътрудничеството си с МААЕ и ЕС. Доброволно проведохме стрес тестове, въпреки че може да не ги правим“.

Според Владимир Макей, Беларус е подготвил национален план за действие в съответствие с европейските препоръки. Заедно с това, като взема предвид продължаващите опасения на партньорите, беларуската страна е готова да приеме още една европейска делегация, както и да продължи обсъждането на тези въпроси.

Владимир Макей специално подчерта, че Беларус е изключително заинтересован от безопасността на строящата се атомна електроцентрала.

Той също така отбеляза, че по време на преговорите с литовския си колега „постигнахме съгласие за определени стъпки, за да премахнем предпазливостта, която присъства в литовското общество“.

„Според нас главното тук е да сме сигурни, че безопасността е гарантирана по време на строителството и след това при експлоатацията на атомната електроцентрала“, заяви Владимир Макей.
Министърът на външните работи обърна внимание на факта, че Беларус , както и досега, е открит и прозрачен при обсъждането на този въпрос и е готов да разработи в бъдеще такива мерки които „да премахнат емоционалното напрежение“ и всички налични въпроси по тази тема.

Източник: https://atom.belta.by/ru/belaes_ru/view/belarus-bolshe-vsex-zainteresovana-v-bezopasnosti-aes-makej-10513/

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари