ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Росатом потвърди интереса си към проекта за АЕЦ „Белене”

01.02.2020

Руската държавна корпорация съобщи, че работят с българския клиент „в рамките на процедурата и в определените срокове“.

Руската държавна корпорация „Росатом” потвърди интереса си към проекта за изграждането на атомната електроцентрала в Белене. Това съобщиха на кореспондента на ТАСС в петък от държавна корпорация.

По-рано в петък българският министър на енергетиката Теменужка Петкова, отговаряйки на въпроси на депутатите от Народното събрание (парламента) на страната, припомни, че крайният срок за подаване на официални оферти от компании, претендиращи за изграждане на АЕЦ „Белене“ в България, ще приключи на 31 януари.

Тези преговори бяха проведени от руската държавна корпорация Росатом чрез дъщерното си дружество Atomenergoprom, Корейската корпорация за хидро и атомна енергетика, Китайската национална атомна корпорация, френската компания „Framatom” и американската „General Electric”.

Министърът каза още, че през следващите месеци е необходимо да се продължи процесът на лицензиране на АЕЦ и да се одобри техническият проект на централата.

Процедурата за избор на стратегически инвеститор за проекта за АЕЦ „Белене“ бе публикувана на 22 май 2019 г. в официалния вестник на Европейския съюз.
Срокът на завършване е 12 месеца от датата на публикуването.

Кратка историческа справка

През 2006 г. „Атомстройекспорт“ (част от „Росатом“) вече спечели международен търг за изграждането на два енергоблока на тази централа.
Оборудването за ядрения остров бе доставено на площадката в Белене, но през 2009 г. проектът беше спрян и през март 2012 г. София отказа да изгради централата.

През май 2018 г. обаче българският премиер Бойко Борисов обяви, че страната възнамерява да възобнови строителството на Белене, а през 2019 г. е обявен търг за изграждането на атомната електроцентрала.

Източник: https://tass.ru/ekonomika/7658049

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари