ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Ижорските заводи започнаха сглобяването на транспортния шлюз за АЕЦ Куданкулам

31.01.2020

Ижорските заводи, част от Групата ОМЗ, започнаха сглобяването на полукорпуса на транспортния шлюз за трети енергоблок на АЕЦ Куданкулам (Индия).

 

Полукорпусът се състои от четири секции.
Операцията по сглобяване включва проверка на възлите за съответствие с техническите изисквания на чертежа, заваряване на секциите и провеждане на неразрушаващи изпитания, включително ултразвуков и капилярен контрол.

В близко бъдеще ще бъде сглобен вторият полукорпус на транспортния шлюз и след извършване на всички необходими технологични операции специалистите от цеха ще започнат сглобяването на корпуса на готовото изделие.
Дължината на транспортния шлюз е 14 m, диаметърът на централната секция е 9 m, а теглото – 280 тона.

Предназначение

Транспортният шлюз е една от ключовите конструкции с големи размери и с голямо тегло на реакторното отделение на енергоблока.
Изделието е херметически затворена камера, която е предназначена да предпази персонала на АЕЦ и околната среда от радиоактивно въздействие по време на презареждане на ядрено гориво и по време на внасяне/изнасяне на оборудване по време на монтажните дейности и при планираните превантивни ремонти (ППР) през времето на експлоатация на енергоблока.

За справка

Договорът за производство и доставка на транспортните комплекси за трети и четвърти енергоблокове на АЕЦ е подписан през юни 2018 г., а за оборудване за пети и шести енергоблокове през септември 2018 г.
Според договорите, Ижорските заводи ще произведат и доставят на изграждащата се атомна електроцентрала четири комплекта оборудване, включително транспортни шлюзове, закладни части (части за вграждане), железопътни колички, врати за транспортния портал и заклдни части.

За първи път Ижорските заводи произведоха и монтираха транспортните шлюзове за първи и втори енергоблок на АЕЦ „Куданкулам“ през 2008-2009 г. заедно с основното оборудване на реактора.
Днес компанията продължава да произвежда оборудване за втората и третата фаза на индийската централа.
Основните доставчици на корпусно оборудване за АЕЦ „Куданкулам“ са Ижорските заводи и компанията «АЭМ-технологии» (част от машиностроителния дивизион «Атомэнергомаш на държавната корпорация Росатом).

Очаква се шлюзът да бъде доставен на площадката на централата през тази пролет.

Източник: https://www.metalinfo.ru/ru/news/113654

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари