ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Нова технология превръща радиоактивните отпадъци в издръжливи „диамантени батерии“

25.01.2020

В търсене на начини за утилизиране на радиоактивните отпадъци от атомните електроцентрали учените от Бристолския университет разработват необичаен проект: те искат да ги превърнат в диаманти, които могат да бъдат използвани в надеждни батерии с дълъг експлоатационен живот.

 

 

Според Popular Mechanics, диамантените батерии, създадени по този начин, могат да работят стабилно, излъчвайки слаб електрически ток за много дълъг период от време, което може да ги превърне в иновативно решение на проблема с захранването на медицински изделия или научно оборудване, разположени в опасни среди.

Не загробване, а утилизация на РАО

Повечето атомни електроцентрали в Обединеното кралство ще бъдат изведени от експлоатация през следващите 15 години, се казва в прессъобщение на университета в Бристол.
Физикът Том Скот вижда това като възможност за изграждане на фабрики за диамантени батерии на мястото на атомната електроцентрала, които могат да приемат и преработват изотопи на радиоактивен въглерод-14.

„Това може значително да намали радиоактивността на останалия материал, като го направи безопасен и по-лесен за работа“, се казва в съобщението за пресата.

Според Popular Mechanics, диамантените батерии могат да осигурят на потребителите ток за хиляди пъти по-дълъго време от конвенционалните батерии.

„През последните няколко години разработваме сензори със свръх ниска консумация, които получават енергия от радиоактивен разпад“, казва Том Скот. „Този проект вече е в доста напреднал етап и вече успяхме да тестваме сензорите с диамантени батерии, които бяха разположени на места като кратер на вулкан!“

Източник: http://gearmix.ru/archives/48975

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари