ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Украйна – Мощността на втори енергоблок на Запорожската АЕЦ е увеличена до 101,5% от номиналната

23.01.2020

Енергоблок № 2 на Запорожската АЕЦ е един от трите „пилотни“ блока от серия B-320 в Украйна (заедно с № 4 на АЕЦ „Ровно“ и № 1 на Хмелницката АЕЦ), при които се реализира повишаване на мощността до 101,5% от номиналната.

Модификацията е насочена към увеличаване на производството на електроенергия.
Това стана възможно чрез увеличаване на точността на определяне на топлинната мощност на реактора и точността на нейното поддържане при запазване на основните проектни решения.

Разработването на съответната документация в Запорожската АЕЦ започна през 2018 г. През септември 2019 г. започна пробна експлоатация, а от 11 декември миналата година блок №2 вече работи на 101,5% от номиналната мощност.

„От техническа страна блокът беше готов за това още през 2018 г.
Но в допълнение към модернизацията на оборудването, много работа се отвори в формянето и утвърждаването на редица необходими документи.
След тяхното одобрение и държавната експертиза беше изготвено техническо решение за пускане на модификацията в пробна експлоатация “, каза Андрей Ганенко, главен технолог на ОП ЗАЕЦ.

„Опитната експлоатация продължава, предстои подготовката и одобряването на необходимите документи, включително техническото решение за пускане в промишлена експлоатация.
След това модификацията на енергоблок № 2 ще бъде изцяло внедрена и ще бъде възможно да се разпространява в други блокове “, обясни Алексей Богомолов, заместник-главен технолог на ОП ЗАЭС.

Модифицирането други енергоблокове на централата при благоприятни условия може да се реализира в рамките на една година.
Сега това е много важно, защото увеличението на инсталираните мощности на атомните електроцентрали представлява важен принос за общото производство на електроенергия в Украйна.

Източник:http://www.energyland.info/analitic-show-195871?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm _campaign=Feed%3A+energyland+%28Energyland.info+-

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари