ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Румъния планира ПСЕ на единствената си АЕЦ „Черна вода“

23.01.2020

Candu Energy, част от канадската ядрена корпорация SNC-Lavalin Group и обслужваща реактори с тежка вода по канадския проект Candu, подписа договор с румънската компания Societatea Nationala Nuclearelectrica (SNN), която управлява единствената румънска атомна централа в Черна вода, за подготовка първи енергоблок на тази АЕЦ за продължаване на срока за експлоатация (ПСЕ).

 

Договорът, на стойност 10,8 милиона щатски долара, предвижда оценка на състоянието на енергоблока с оглед на възможността да се удължи срокът за експлоатацията му с 35 хиляди часа над проектния период от 210 хиляди часа до ново ниво от 245 хиляди часа.

Приравнено към непрекъсната експлоатация това увеличаване на експлоатационния му живот е 4 години.
Но предвид неизбежните периодични прекъсвания в бъдеще при спиране за ППР и презареждане на гориво този период може да бъде още по-дълъг.
Това ПСЕ ще позволи да продължи сигурната експлоатация на енергоблока до 2026 година, когато той ще бъде спрян за мащабна модернизация.

За справка

Първият блок на АЕЦ „Черна вода“ с мощност 650 MW, пуснат в експлоатация през декември 1996 г., осигурява 10% от производството на електроенергия в Румъния и предотвратява емисиите на повече от 4 милиона тона CO2 годишно.

В АЕЦ „Черна вода“ работят два енергоблока, чието строителство е започнато още в началото на 80-те години. Вторият блок със същия реактор Candu е пуснат в експлоатация през 2007 година.

Почти веднага след началото на изграждането на блокове № 1 и 2 започва изграждането на още три блока, но през 1990 година тяхното строителство е спряно.
През последните години редовно се повдигат въпросите относно завършването на третия и четвъртия енергоблок, но все още не е определен конкретен участник в тяхното доизграждане.

Източник: http://www.atomic-energy.ru/news/2020/01/22/100820

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари