ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Литва измисли как да привлече ЕС в борбата срещу Беларуската АЕЦ

24.01.2020

Министерството на вътрешните работи на Литва подготвя заявление до Брюксел за създаване на Център за гражданска безопасност на ЕС в страната, който ще бъде предназначен за ликвидиране на химически, биологични, радиационни и ядрени инциденти.
Това съобщи на 22 януари балтийската информационна агенция BNS.

 

 

 

Инициативата вече е одобрена от литовското правителство, като властите не крият факта, че с появата на центъра те очакват да убедят ЕС в опасността от Беларуската атомна електроцентрала, която се изгражда близо до беларуско-литовската граница.

„Ние със специалистите и експертите вярваме, че сме истински кандидати, защото сме част от външната граница на ЕС и НАТО, а също и защото имаме опасен обект през река Нерис (Вилия в Беларус) и защото имаме положителен опит с участието си в международни учения и мисии“, каза пред агенцията Рита Тамашнене, ръководител на Министерството на вътрешните работи на Литва.

Както е известно Литва сега нарича Беларуската АЕЦ „заплаха за националната сигурност“, но литовските власти се превърнаха в яростни противници на ядрената енергетика едва след като се провали проектът за изграждане на атомна електроцентрала от Японската Hitachi от същия тип, на който се случи катастрофата на АЕЦ „Фукушима-1”.

Подробности на: https://regnum.ru/news/polit/2836967.html

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари