ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Рухани: Иран е в СВПД, не сме го напуснали и не искаме да го унищожим

23.01.2020

Иранският президент припомни последиците за Евротроиката, ако решат да напуснат ядрената сделка.

Техеран не иска да унищожи Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД) за разрешаване на иранския ядрен въпрос, заяви президентът на Ислямска република Хасан Рухани.

Той призова Евротройката (Великобритания, Германия и Франция) да внимава и да не допуска грешки във връзка със СВПД.

„Трите европейски държави ще носят отговорност, ако нарушат задълженията си“, заяви Рухани, предадоха ирански медии в сряда.

„Иран е в СВПД. Не сме го напуснали и не искаме да го унищожим“, каза иранският президент.

СВПД беше одобрен на 14 юли 2015 г. от „шестте” международни посредници (пет постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН и Германия, – Ред.) и Иран.

На 8 май 2019 г. САЩ с решение на президента Доналд Тръмп се оттеглиха от сделката и възобновиха санкциите срещу Иран.

Точно една година по-късно Техеран обяви поетапно намаляване на задълженията си, докато европейските страни не изпълнят своята част от задълженията си и гарантират закупуването на ирански нефт, заобикаляйки американските санкции.

През януари Иран обяви петия, последен етап от намаляването на задълженията си по СВПД.

„Евротройката” обвини Иран в нарушение на СВПД и обяви стартирането на механизъм за уреждане на спорове в рамките на сделката, което би могло да доведе до прехвърляне на делото в Съвета за сигурност на ООН, възобновяване на международните санкции срещу Техеран и в резултат – крах на споразумението.

Иран нарече действията на европейските участници в СВПД недопустими.
Иранският външен министър Джавад Зариф не изключи, че Техеран може да се оттегли от Договора за неразпространение на ядрените оръжия, ако „европейската тройка“ повдигне темата за нарушенията на ядреното споразумение в Съвета за сигурност на ООН.

Източник: https://telegraf.com.ua/mir/blizhniy-vostok/5317103-ruhani-iran-v-svpd-myi-iz-nego-ne-vyishli-i-ne-hotim-razrushat-ego.html

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари