ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


„Петрозаводскмаш” произведе главния циркулационен тръбопровод за четвърти блок на индийската АЕЦ Куданкулам

22.01.2020

 Петрозаводският клон на АО «АЭМ-технологии» (част от машиностроителния дивизион „Атоменергомаш“, на държавната корпорация Росатом) произведе тръбните възли за главния циркулационен тръбопровод (ГЦТ) на енергоблок № 4 на АЕЦ „Куданкулам“ (Индия).

«Петрозаводскмаш» произвежда ГЦТ от тръбни заготовки собствено производство: в предприятието върху вътрешната повърхност на тръбите се нанася антикорозионно плакиращо покритие чрез електрошлаково напластяване. Заводът е първият в Русия, овладял технологията за производство на безшевни облицовани (плакирани) тръби за ГЦТ на атомни електроцентрали.

По-рано, за блок № 4 на АЕЦ „Куданкулам“, Петрозаводскмаш произведе комплект корпуси на главни циркулационни помпи, колектори за топлоносителя от първи контур за парогенераторите, а също и тръбопроводна арматура. В момента продължава производството на компенсатора на налягането.

За справка

Главният циркулационен тръбопровод с вътрешен диаметър 850 мм и обща дължина 146 метра свързва основното оборудване на първи контур на енергоблока: реактора, парогенераторите и главните циркулационни помпи.
ГЦТ е предназначен за циркулация на топлоносителя при температура до 320 градуса при високо налягане – около 160 атмосфери.

Източник: http://www.energyland.info/analitic-show-195796?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign= Feed%3A+energyland+%28Energyland.info+-

Tags: , ,

One Response to „Петрозаводскмаш” произведе главния циркулационен тръбопровод за четвърти блок на индийската АЕЦ Куданкулам

  1. Красимир Христов on 22.01.2020 at 14:03

    ГЦТ не е само някаква голяма и здрава тръба. На нея се монтират множество датчици за контрол на температурата на топлоносителя в различни участъци от първи контур.
    Разгледайте внимателно снимката към статията.
    Неръждаемите детайли, който виждате заварени към корпуса на тръбопровода всъщност продължават в кухината на тръбата почти до геометричния и център. Вътре има три канала по цялата дължина на детайла с диаметър съответстващ на термодвойката. Краят на канала е прецизно обработен за да може върхът (топлия край) на термодвойката да влезе плътно. От външната страна има за всяка термодвойка букса през която същата минава и се фиксира.
    Такива като цяло има над 100 в ГЦТ.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари