ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Япония – За първи път в страната от реактора на трети блок на АЕЦ „Иката” бе извадено отработило MOX гориво

15.01.2020

Специалистите на японската АЕЦ „Иката“ на остров Сикоку във вторник безопасно извадиха от трети реактор 16 отработили касети от смесено уран-плутониево гориво.

 

Според информационната агенция Kyodo подобна операция е извършена в страната за първи път.

Отработилите MOX касети са нагрети до температура, която е много по-висока от обикновените уранови горивни сборки.
Засега те ще се съхраняват в басейна за отлежаване на касетите (БОК), тъй като в Япония все още няма мощности за утилизация и преработка на ядрени материали от този вид.

Токио има значителни запаси от плутоний, които потенциално биха могли да бъдат използвани за създаване на ядрени оръжия.
Японските власти планираха активно да го използват като компонент на смесеното (MOX) гориво, но аварията в атомната електроцентрала Фукушима-1 през 2011 година доведе до намаляване на мащаба на ядрената енергетика в страната.

На 12 декември при подготовката за извличането на MOX-касетите от реактора на трети блок на централата имаше сериозен провал (http://atominfo.bg/?p=77226 ). Този проблем обаче вече е отстранен, съобщава Kyodo.

Подробности на: https://english.kyodonews.net/news/2020/01/c6c067292f23-spent-mox-fuel-removed-at-ikata-nuclear-plant-1st-time-in-japan.html

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари