ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Колската АЕЦ обеззаразява отпадните води с ултравиолетова светлина

12.01.2020

В Колската атомна електроцентрала, един от най-големите потребители на вода в Мурманска област, започна пилотнта експлоатация на нова система за ултравиолетова дезинфекция на отпадни води без използване на химически реагенти.

Като част от екологичната програма на предприятието в пречиствателните съоръжения на централата бяха монтирани две модерни устройства за ултравиолетово обеззаразяване (UV), които осигуряват денонощно почистване на вода с дебит до 400 кубически метра в час.

Всеки UV-модул е оборудван с 18 лампи, под въздействието на ултравиолетовото им лъчение, става пречистване на отпадните води от микроорганизми, вируси и бактерии.
В същото време във водата не се изисква добавянето на допълнителни химически реагенти, съдържащи активен хлор.

„Въвеждането на съвременни бактерицидни установки е поредната съществена стъпка в изпълнението на нашата екологична програма, формираща нова култура на използване на водата на територията на Колска Арктика“, каза Василий Омельчук, директор на Колската АЕЦ.

АЕЦ „Кола“ е един от най-големите потребители на вода в Мурманска област – обемът на изтегляне на вода за технологичните нужди на атомна електроцентрала годишно възлиза на повече от 1 милиард кубически метра. По-голямата част от водните ресурси след употреба не е необходимо да се обработват и се връщат към водната зона на езерото Имандра. В пречиствателната станция за отпадни води се пречиства около 700 хиляди кубически метра вода годишно.

За справка

Качеството на водата в местоположението на АЕЦ „Кола“ се доказва от факта, че от 1998 г. ферма за пъстърва успешно работи в близост до технологичния канал за заустване на атомната електроцентрала. От 2002 г. тук се култивира и еленска есетра.

Езерото Имандра е единственото място на европейския север, където благодарение на близостта до атомната електроцентрала в Кола е възможно да се аклиматизират есетрови риби  и ефективно да се включат в тяхното търговско развъждане.

Източник: http://www.energyland.info/analitic-show-195402?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm _campaign=Feed%3A+energyland+%28Energyland.info+-

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари