ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Украйна – Ровненската АЕЦ въвежда система за принудително освобождаване на налягането от херметичната обвивка на реакторно отделение

12.01.2020

Като част от комплексната консолидирана програма за подобряване на безопасността на енергийните блокове на украинските АЕЦ в енергоблок № 3 (ВВЭР-1000) на Ровненската АЕЦ продължава реализацията на проект „Внедряване на система за принудително намаляване на налягането в ограждащата херметична система (хермозона – б.р.)“.

Б.Р. – Такава система е внедрена преди повече от 10 години на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй”.

Това мероприятие се финансира от заеми от ЕБВР / EURATOM с участието на производителя на оборудване ŠKODA JS (Чехия) в шест ядрени енергоблока на Украйна: блокове № 3, № 4, № 5 на Запорожската АЕЦ ; № 1 на Хмелницката АЕЦ ; № 3 на ЮУАЕЦ и № 3 на Ровненската АЕЦ.

Според резултатите от конкурентните търгове доставчик на оборудване (компоненти) на системата за принудително намаляване на налягането става Skoda JS, отделно звено на чешката компания ŠKODA, работещо в областта на ядрената техника.

Проектът предвижда предоставяне на техническа документация от чешката компания, производство, провеждане на заводски изпитвания за приемане и предаване, доставка, участие във входния контрол, пуско-наладъчни изпитания на площадката на АЕЦ (шеф-монтаж, надзор и контрол по време на отстраняване на грешки), участие в предварителни изпитания като част от ядрената инсталация преди пускане в пробна експлоатация, участие в приемателни тестове като част от ядрена инсталация преди пускане в търговска експлоатация, специално обучение за персонала на централата и гаранция поддръжка на оборудването по време на гаранционния период.

За справка

Херметичната обвивка (черупка) е пасивна система за безопасност на ядрени енергийни реактори, чиято основна функция е да предотвратява изпускането на радиоактивни вещества в околната среда при тежки аварии. Съдържанието е масивна конструкция със специален дизайн, в която се помещава основното оборудване на реакторната инсталация.

Дълги години ŠKODA JS е надежден доставчик на технологии за ядрена енергетика, която работи в три основни области: инженеринг, производство на компоненти и услуги за АЕЦ.
През последните 60 години тази компания участва в изграждането на атомни електроцентрали в Чехия, Словакия, Унгария, България и Германия.

Подробности на: http://www.energyland.info/analitic-show-195411?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm _campaign=Feed%3A+energyland+%28Energyland.info+-

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари