ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Как „Росатом” ще участва в изграждането на АЕЦ „Белене”?

11.01.2020

През изминалата година Росатом влезе в краткия списък за избор на стратегически инвеститор за проекта на АЕЦ „Белене“ заедно с CNNC, корейската KHNP, френската Framatome и американската General Electric.

Кирил Комаров – първи заместник генерален директор – директор на блока за развитие и международен бизнес на държавна корпорация „Росатом”.

Според Комаров днес България възнамерява да реализира този проект като напълно търговски, пазарен, където никой не поема отговорност за продажбата на бъдеща електроенергия.
Във Финландия няма държавни задължения, но има задължения на акционерите на проекта, че те ще изкупуват цялата електроенергия, произведена от АЕЦ „Ханхикиви-1”, пропорционално на дяловете им в капитала.
Този въпрос – къде ще отиде токът и на каква цена – е основен, днес в България той не е решен.

„Във всеки случай ние ще участваме в този проект. Каква ще бъде формата на нашето участие, зависи много от това какви окончателни условия ще обяви българската страна“, каза Комаров.

Източник: https://www.interfax.ru/business/690548

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари