ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Първи блок на чешката АЕЦ „Темелин“ беше изведен на пълна мощност след спирането му

05.01.2020

Първи енергиен блок на АЕЦ „Темелин“, разположена в южната част на Чешката република, беше пуснат и изведен на пълна мощност след спиране на 24 декември за ремонтни дейности на охладителната система на генератора извън ядрената част на централата.
Това съобщи в събота представителят на дирекцията Марек Свитак.

 

„Първи енергоблок на АЕЦ“ Темелин „беше изведен на пълна мощност след приключване на ремонтните дейности по охладителната система на генератора, който се намира извън ядрената част на централата“, каза той. „Енергоблокът е пуснат в петък следобед и достигна номинлната си мощност за около 11 часа работа“.

В ремонтните дейности участваха 80 специалисти. Спирането на първи енергоблок на централата не се отрази на доставката на електроенергия за потребителите. Те я получаваха от други източници.

В Чешката република има две атомни електроцентрали – Темелин и Дуковани
По-новата от тях е АЕЦ „Темелин“, пусната в експлоатация през 2002 година.
И двете са построени с помощта на Москва: Съветският съюз и Чехословакия подписват съответното споразумение през 1970г.

АЕЦ „Темелин“ е най-големият доставчик на електроенергия в Чехия. Централата произвежда около 20% от консумираната електроенергия в републиката. На него работят два енергоблока с реактори ВВЭР-1000 и обща мощност 2160 MW.

Източник: https://tass.ru/ekonomika/7465667

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19