ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Германия / правителството се стреми да прекрати спекулациите относно отлагане спирането на АЕЦ до 2022 година

30.12.2019

Високопоставени професионалистите твърдят, че политиката за спиране е грешка

 

Едноблочната АЕЦ „Брунсбюттел”, която беше затворена през 2011 г.

Германия ще се придържа към планираното прекратяване експлоатацията на атомните електроцентрали до края на 2022 г., заяви говорителят на правителството на канцлера Ангела Меркел, Стефен Зайберт на редовна правителствена пресконференция, очевидно стремейки се да прекрати спекулациите за удължаване живота на оставащите централи .

Енергийният говорител на CDU на Меркел Йоахим Пфайфер заяви пред списание Der Spiegel, че според него решението за изход от ядрената енергетика през 2011 г. е било грешка.
Но г-н Пфайфер каза също, че не вижда апетит за ядрено възраждане в Германия, където мнозинството продължава да подкрепя изхода.

Последните комерсиални атомни централи в страната трябва да бъдат затворени до края на 2022 г., като страната ще се бори да премахне пропастта в производството на електроенергия и да изпълни своите климатични цели, докато се подготвя да премахне въгледобивната си промишленост.

Подробности на: https://www.nucnet.org/news/government-seeks-to-end-speculation-on-nuclear-extensions-12-1-2019

Tags:

2 Responses to Германия / правителството се стреми да прекрати спекулациите относно отлагане спирането на АЕЦ до 2022 година

 1. Росен on 30.12.2019 at 0:38

  Много ми е интересно след като затворят всичките си АЕЦ и ТЕЦ на въглища, какви ще им бъдат базовите мощности?

  • TSO on 30.12.2019 at 12:45

   Малко пояснения ще са необходими отново.

   Базовата енергия от внос е най-евтината възможна енергия по принцип. Другият въпрос е, че развитите държави имат някаква част стабилно 24/7 потребление, което се договаря за години напред. Останалата част от консумацията е пикова, като е обвързана с активностите на населението. В Германия активността е основно в светлата част на денонощието. Стават рано, лягат си рано. Освен това, ако се направят различни цени за различните часови пояси (извън нашето дневна/нощна), то хората ще обърнат внимание на този факт и ще ползват тогава, когато им е евтино или даже им се плаща за това.

   Другият важен момент е, че там е толкова лесно да продаваш енергия, колкото и да купуваш. Слагаш си соларните панели, слагаш си акумулаторна батерия и инвертор и си ползваш твоето, ако купеното ти е скъпо. Ако имаш излишък – продаваш. Ако не ти достига, което е много малко вероятно, то си купуваш колкото ти трябва.

   Или казано с прости думи – базови мощности от вода са напълно достатъчни за нормално функциониране на системата.

   За да изпреваря лавината от въпроси за Козлодуй, Белене и т.н. ще напиша няколко думи и за нашите базови мощности. Да, те имат своето място под слънцето. Ние сме избрали профил на „нетен износител“ и е добре да затвърждаваме тази своя позиция. Постепенно, с развитието на новите мощности, ще предложим и услуги по стабилизиране на потоците, гасене на колебателните процеси, върхови нужди на чужди потребители. Германия не е избрала такъв бизнес стил и това е нейно право.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 10–12.06.2020, Варна

Последни коментари