ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Южно-Украинска АЕЦ – ГИЯРУ одобри преминаването на 3-ти блок в промишлена експлоатация с горивото на Westinghouse

29.12.2019

Държавната инспекция за ядрено регулиране (ГИЯРУ) одобри преминаването на горивните касети ТВС-WR, произведени от Westinghouse (Швеция) в промишлена експлоатация на енергоблок № 3 на ЮУАЕЦ, се съобщава на Facebook страницата на инспекцията.

„Westinghouse продължава да диверсифицира доставките си на ядрено гориво. На 28 декември 2019 г. Държавният орган за ядрено регулиране взе положително решение за пускането на ядреното гориво от Westinghouse в търговска експлоатация в енергоблок № 3 на Южноукраинската АЕЦ“, се казва в съобщението.

Ретроспекция

По-рано, през 2000 година, с цел диверсификация на източниците на доставки на ядрено гориво за украинските АЕЦ, „Енергоатом“, съвместно с Westinghouse, стартира проект за квалификация на ядреното гориво на тази компания.
През март 2008 г. Енергоатом подписа търговски договор с Westinghouse Electric Швеция (Швеция) за доставка на свежо ядрено гориво на три до шест енергоблока на украинските АЕЦ с реактори ВВЭР-1000 през 2011-2015 г. През 2014 г. страните се споразумяха да го разширят и удължат до 2020 г. През януари 2018 г. договорът е удължен до 2025 година.

Споразумението предвижда доставката на ядрено гориво за осигуряване на 7 от 15-те украински ядрени реактора.

Плановете

От 2021 г. НАЭК „Энергоатом“ планира да започне работа по внедряването на ТВС-WR в експлоатация на енергоблок № 3 на Ровненската АЕЦ.
През 2019-2021 г. НАЭК „Энергоатом“ планира напълно да зареди четири енергоблока на Запорожската АЕЦ с гориво от Уестингхаус.
Втори и шести енергоблок на Запорожската АЕЦ ще се експлоатират използвайки само руско ядрено гориво.

Подробности на: https://interfax.com.ua/news/economic/633138.html

Tags: , , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари