ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Ядрената програма на ОАЕ може да доведе до катастрофа

29.12.2019

Ядрената програма на Обединените арабски емирства може да доведе до надпревара с ядрените оръжия в Близкия изток, отсъствието на критични елементи за безопасност може да доведе до ядрена катастрофа, заяви британски експерт по ядрена енергия.

 

ОАЕ изгражда четири ядрени реактора в бъдещата си електроцентрала в Барака, първата ядрена централа в Близкия изток. Очаква се централата да бъде пусната в експлоатация през 2020 г.
Пол Дорфман от групата за ядрени консултации (Nuclear Consulting Group) заяви, че ОАЕ може да се надява да използва програмата за разработване на арсенал от ядрени оръжия.
Той също предупреди, че ядрените енергоблокове на Абу Даби могат да представляват основна цел за терористите.

„Мотивацията за създаването и може да бъде скрита от погледите“, каза Дорфман. „Те сериозно обмислят разпространението на ядреното оръжие.“

Ученият каза, че не е ясно дали ОАЕ разполага с достатъчно защитни способности за правилна защита. Той посочи и уязвимостта към екстремните температури и непредвидените ефекти от изменението на климата.

Дорфман е почетен старши сътрудник в Лондонския колеж по енергетика и е консултирал британското правителство. Атомна електроцентрала западно от Абу Даби се изгражда от консорциум, ръководен от Корейската електроенергийна корпорация.

Общата мощност на четирите енергоблока трябва дабъде 5600 MW, което е около 25 процента от нуждите на ОАЕ, според Министерството на енергетиката.

Ядрените и възобновяеми енергийни източници трябва да осигурят около 27% от електроенергията на ОАЕ до 2021 година.
ОАЕ заявяват, че искат към 2050 гоина да получават 50% от енергията си от чисти източници.

Източник: http://mignews.com/news/politic/world/281219_202006_94637.html

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари